Petteri Eerola & Johanna Mykkänen (toim.): Isän kokemus

9789524953191Isyydestä puhutaan mediassa, asiantuntijakeskustelussa ja laajemminkin suomalaisessa yhteiskunnassa enemmän kuin koskaan. Usein äänessä ovat äidit, perheammattilaiset ja poliitikot. Mutta mitä kokevat isät itse?

Isän kokemus kartoittaa isänä olemista ja aikamme isyysilmapiiriä suomalaisten miesten isänä olon kokemusten ja puheen mutta myös kyselyiden ja omaelämäkerrallisten tekstien kautta. Millaisia ovat isäksi tulon monet polut, ja mitä isäksi tulo miehelle merkitsee? Millaisia tukiverkostoja isät kaipaavat, mitkä asiat vaikuttavat miesten perhevapaille jäämiseen ja miten isyys rakentuu eron jälkeen? Entä kuinka sujuu isoisältä hoiva, ja miten kulttuuri vaikuttaa isien kokemuksiin?

Teos pohjautuu uusimpiin tutkimuksiin ja laajaan aineistoon. Äänensä saavat kuuluviin eri-ikäiset isät erilaisista perhetilanteista, koulutustaustoista ja yhteiskuntaluokista. Mukana on myös kertomuksia isoisyydestä ja sotasukupolven isyydestä.

Isän kokemus on hauskaa ja hyödyllistä luettavaa isille, isiksi tuleville ja isien läheisille. Se auttaa myös lapsialan ammattilaisia ymmärtämään, mistä kaikesta nykyajan isyydessä on kysymys.

Sisällys

Toimittajat

Petteri Eerola työskentelee tutkijana Jyväskylän yliopiston perhetutkimuskeskuksessa.  Omassa tutkimuksessaan hän tarkastelee miesten ensimmäisiä isyysvuosia heidän omien kertomustensa kautta.
Johanna Mykkänen toimii opettajana ja tutkijana Jyväskylän yliopiston kasvatustieteen laitoksella. Hän on tutkinut mm. isäksi tulon tunteita sekä isyyteen sitoutumisen merkityksiä ja lapsiperheen arkea.

”Ei me seurusteltu eikä mitään. Multa ei kysytty, mulle vaan ilmoitettiin puhelimella, että ’susta tulee isä’. Ei se välttämättä hauskaa ollu, mutta ei se ny maailman kamalinkaan asia ollu, vaikka ajattelinkin hypätä koneeseen ja lentää Bangladeshiin. En sitten kuitenkaan tehnyt sitä. (…) Sairaalan ovella teki samaan aikaa mieli rynnätä sisälle ja kääntyä takas. Täytyy kuitenkin myöntää, että tällaisen kovankin jätkän isyys saa positiivisesti liikuttumaan. Isyys on syrjäyttänyt niitä vähemmän tärkeitä asioita. (…) Lapsi on niinku ihan kaikkea.”

Muut kirjoittajat

Katso kirjoittajaesittelyt täältä

Jatka keskustelua kirjan aiheista teoksen omilla Facebook-sivuilla: Isän kokemus

Laita hyvä kiertämään: