Ilona Reiners, Anita Seppä & Jyri Vuorinen (toim.): Estetiikan klassikot II

Estetiikan klassikot 2Estetiikan klassikot II on laaja ja edustava valikoima modernin estetiikan tärkeimpiä kirjoituksia, joista osa julkaistaan suomeksi ensimmäistä kertaa. Teos esittelee monipuolisesti 1900-luvun länsimaista ajattelua taiteesta ja esteettisistä arvoista.

Viime vuosisadan suuret yhteiskunnalliset muutokset näkyvät myös estetiikassa. Monissa kirjoituksissa etsitäänkin estetiikan, etiikan ja politiikan rajapintoja tai käsitellään taiteen ja sen kokemisen erityispiirteitä teollistuneessa yhteiskunnassa. Lisäksi pohditaan esimerkiksi aistimellisen ja ruumiillisen tiedon luonnetta, maun sosiologiaa sekä taideteoksen muodon ja tulkinnan kysymyksiä.

Kirjoittajia ovat muiden muassa Georg Simmel, Henri Bergson, Walter Benjamin, Bertolt Brecht, Hans-Georg Gadamer, Sigmund Freud, José Ortega y Gasset, John Dewey, Susan Sontag, Pierre Bourdieu, Richard Shusterman, Martin Heidegger, Michel Foucault, Jacques Derrida, Jürgen Habermas, Gianni Vattimo, Maurice Merleau-Ponty, Julia Kristeva ja Alain Badiou. Suomennosten ohella teos sisältää asiantuntijoiden johdannot kuhunkin aihepiiriin.

Estetiikan klassikot II on jatkoa suositulle Estetiikan klassikot I -teokselle. Teos on julkaistu yhteistyössä Taideyliopiston Kuvataideakatemian kanssa.

”Elokuva näyttää lähikuvia, korostaa meille tuttujen esineiden yksityiskohtia, tutkii arkista ympäristöä objektiivin nerokkain liikkein. (…) Kapakkamme ja suurkaupunkiemme kadut, toimistomme ja kalustetut huoneet, rautatieasemamme ja tehtaamme tuntuivat sulkevan meidät toivottomasti sisäänsä. Sitten ilmaantui elokuva ja räjäytti tämän vankilamaailman sekunnin kymmenesosan dynamiitilla, ja voimme tyynesti seikkailla sen laajalle levinneiden raunioiden keskellä.” Walter Benjamin

”Ihmiset, jotka tarrautuvat korkeisiin ja vakaviin nautintoihin, riistävät itseltään muita nautintoja. He asettavat jatkuvasti rajoituksia sille, mistä he voivat nauttia. Hyvää makua harjoittaessaan he lopulta niin sanotusti hinnoittelevat itsensä ulos markkinoilta. Tässä tilanteessa camp-maku ilmaantuu hyvän maun rinnalle rohkeana ja nokkelana hedonismina. (…) Ihmisistä, joilla on hyvä maku, tulee nyt iloisia, kun aikaisemmin he olivat vaarassa sairastua krooniseen pettymyksen tunteeseen. Camp-maku tekee hyvää ruuansulatukselle.” Susan Sontag

”Luonnossa on paljon kauneutta, jonka luonteessa ei ole mitään erityisen esteettistä. Maiseman orgaaninen kauneus ei ole samaa kuin se esteettinen kauneus, jota ihailemme suurten maisemamaalareiden teoksissa. (…) Voin kävellä jonkin seudun poikki ja tuntea sen viehätysvoiman. Voin nauttia ilman lauhkeudesta, ketojen raikkaudesta, värien kirjosta ja eloisuudesta sekä kukkien miellyttävästä tuoksusta. Koko mielentilani saattaa kuitenkin äkillisesti muuttua. Tällöin näen maiseman taiteilijan silmin – alan muodostaa siitä kuvaa.” Ernst Cassirer

Sisällys

Toimittajat

Ilona Reiners (FT) on julkaissut lukuisia kirjoja, artikkeleita ja esseitä kriittisen teorian, estetiikan ja taiteiden tutkimuksen alalta.
Anita Seppä on estetiikan ja taidekasvatuksen dosentti ja työskentelee professorina Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa.
Jyri Vuorinen on estetiikan dosentti Helsingin yliopistossa.

 

Kuvataideakatemia

Laita hyvä kiertämään: