Jättiläisen askeleet sai Tietokirjallisuuden Finlandia-ehdokkuuden

Eeva Erosen teos matkaa Kiinan muuttuvan talouden ilmiöihin.

Eeva Erosen Jättiläisen askeleet. Matka Kiinan talouteen on ehdolla vuoden 2017 Tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnon saajaksi. Kirja näyttää, kuinka yksipuoluejärjestelmän ja markkinatalouden yhdistävä Kiinan talous pyörii. Teos kuljettaa niin kuumeneville asuntomarkkinoille, omalaatuisille rahoitusmarkkinoille kuin Kiinan yrityskentällekin.

Kirjassa ovat tärkeässä osassa tavallisten kiinalaisten tarinat. Nuoripari suunnittelee ensiasunnon ostoa Shanghaissa, jossa hinnat hipovat pilviä. Eläkeläisherra koettaa hankkia lisätienestejä osakesijoituksilla. Shenzhenin nuoret bisnesnaiset kertovat startup-yrittäjän arjesta maassa, jota johtaa kommunistinen puolue. Kiinan talouteen kurkistetaan myös suomalaisyrittäjien näkökulmasta.

Tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnon ehdokkaat valitsivat viestintäyrittäjä, tietokirjailija Harri Saukkomaa (puheenjohtaja), viestintäpäällikkö Johanna Kurkikangas ja toimittaja, yrittäjä Reetta Räty.

Tietokirjallisuuden Finlandia-palkinto on suuruudeltaan 30 000 euroa ja se annetaan­ ansiokkaalle suomalaiselle yleistajuiselle tietokirjalle, jonka voidaan katsoa merkittävästi edistävän lukijoiden kiinnostusta kerronnaltaan taidokkaaseen tietokirjallisuuteen. Lopullisen palkinnonsaajan asetetuista ehdokkaista valitsee toimittaja Matti Rönkä. Voittaja julkistetaan kaikkien kategorioiden yhteisessä palkintojen jakotilaisuudessa 29.11.2017.

Valintaperusteet:

Kirja vie vaikuttavalle matkalle Kiinan omalaatuiseen talouteen, joka on yhdistelmä yksipuoluejärjestelmän ohjausta ja nälkäistä markkinataloutta. Toimittaja Eeva Erosen teos on kunnianhimoinen ja taidokkaasti jäsennelty, se yhdistää ihmisten tarinan ja makrotalouden asiantuntemuksen miellyttäväksi lukukokonaisuudeksi. Kiinan monimuotoisuus – monet päällekkäiset, ristiriitaisetkin totuudet, avautuvat luku toisensa jälkeen. Asiantuntemus ja analyysi on vahvaa, pienen Suomenkin osuus saa kirjassa osansa.

Muut palkintoehdokkaat:

Backman, Martti: Vakoojat – Vilho Pentikäisen pako ja neuvostovakoilun romahdus 1933 (Gummerus)
Kylänpää, Riitta: Pentti Linkola – Ihminen ja legenda (Siltala)
Räinä, Jenni & Vesa Ranta: Reunalla – Tarinoita Suomen tyhjeneviltä sivukyliltä (Like)
Stubb, Alexander & Karo Hämäläinen: Alex (Otava)
Työryhmä ja Hanna Nikkanen: Hyvän sään aikana – Mitä Suomi tekee, kun ilmasto muuttaa kaiken (Into)

Laita hyvä kiertämään: