Egyptin historia Tietokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaaksi

Andrei Sergejeffin Egyptin historia­ on ehdolla Tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnon saajaksi! Teos esittelee maan vaiheita faraoiden jälkeisestä ajasta arabikevääseen ja on ensimmäinen suomeksi kirjoitettu modernin arabimaan historia.

Historiansa aikana Egypti on ollut useiden imperiumien kehto ja kulttuurillisesti merkittävin arabimaa. Suojaisa Niilin laakso on ruokkinut sekä ympäröiviä väestöjä että valtakuntien rakentajien kunnianhimoa. Maassa ovat syntyneet tai kehittyneet kaikki viime vuosisadan merkittävät Lähi-idän aatevirtaukset, kuten islamilainen modernismi, panarabialaisuus, islamismi ja jihadismi.

”Nykylukijalle tulevat egyptiläisestä kulttuurista mieleen lähinnä faraot, hieroglyfit, muumiot, eläinhahmoiset jumaluudet ja massiivinen kiviarkkitehtuuri.  Tämä on kuitenkin muinaisen Egyptin kulttuuria, joka arabien saapuessa oli egyptiläisille itselleenkin enää vain kaukaista historiaa”, Sergejeff kertoo.

Muinaista faraoiden aikaa Egyptissä seurasi kreikkalaisten ja roomalaisten valtakausi, ja 600-luvulta alkaen kristitty Bysantin provinssi muuttui vähitellen islamilaiseksi arabimaaksi. Egypti oli osa niin šiialaista imperiumia kuin mamelukki-sotilasorjien valtakuntaakin, jonka aikana se kohosi oppineisuuden keskukseksi. Osmanien, Ranskan ja Britannian otteesta myöhemmin erkaantunut Egypti päätyi aktiiviseksi Lähi-idän kriisien toimijaksi ja lopulta myös yhdeksi arabikevään näyttämöistä.

Andrei Sergejeffin Egyptin historia esittelee maan monimuotoiset vaiheet antiikista nykyhetkeen. Kirjassa kuljetaan roomalaisajasta ja arabivalloittajien saapumisesta suurten historiallisten kaarien kautta esimerkiksi ristiretkiin, osmanien kauteen, eurooppalaisten suurvaltojen aikaan, Suezin kriisiin ja viime vuosien poliittisiin mullistuksiin sekä valtakamppailuihin.

Tietokirjallisuuden Finlandia -palkintolautakuntaan kuuluvat Tarja Hurme, Tuomo Karhu ja Kari Mäkinen perustelevat teoksen valintaa palkintoehdokkaaksi:

”Varmaotteinen, rauhallinen ja tyyliltään selkeä teos rakentaa valtavasta aineistosta pitkän kaaren Välimeren ja Lähi-idän menneisyyteen tavalla, joka hätkähdyttää Eurooppa-keskeistä kouluhistoriaa lukenutta. Teos avaa näkymän koko Lähi-idän kriisipesäkkeiden menneisyyteen ja taustoittaa kiinnostavasti alueen nykyongelmia ja uutisotsikoita.”

Tilaa Egyptin historia

Laita hyvä kiertämään: