Valter Juvelius ja kadonneen arkin metsästys Tietokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaaksi

Valter Juvelius ja kadonneen arkin metsästys Tietokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaaksi
Timo R. Stewartin kuva: Meeri Koutaniemi

Timo R. Stewartin teos Valter Juvelius ja kadonneen arkin metsästys (Gaudeamus) on ehdolla vuoden 2020 Tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnon saajaksi.

Kirjassaan Stewart kertoo suomalaisen runoilijan tavoitteesta löytää Raamatussa mainittu kuuluisa liitonarkki.

Vuonna 1911 salaperäiset kaivaukset Jerusalemissa päättyvät suureen mellakkaan ja kansainväliseen mediakohuun. Myllerryksen keskeltä löytyi runoilija ja maanmittari Valter Juvelius (1865–1922), joka etsi Temppelivuoren alueelta Vanhassa testamentissa mainittua liitonarkkia. Siinä kerrottiin olevan kaksi kivitaulua, jotka sisälsivät Jumalan Moosekselle antaman lain ja käskyt.

Juvelius uskoi löytäneensä Vanhasta testamentista salakirjoituksen, joka paljasti Jerusalemin temppelin aarteiden kätköpaikan. Hanketta varten hän kokosi englantilaisen Montagu Parkerin kanssa retkikunnan, jota varakkaat sijoittajat asettuivat tukemaan.

Poliittisen historian tutkija Timo R. Stewart kuljettaa Valter Juvelius ja kadonneen arkin metsästys -kirjassaan lukijan Juveliuksen aarrejahdin vaiheisiin. Samalla tosielämän seikkailutarina avaa, millä tavoin rajat arkeologian ja aarteenmetsästyksen välillä on hahmotettu ja miten käsitykset mahdollisesta ja mahdottomasta ovat muuttuneet.

Tietokirjallisuuden Finlandia-valintalautakunta perusteli teoksen valintaa palkintoehdokkaaksi:

”Ansiokkaasti tutkittu ja taiten kerrottu tositarina, jota on vaikea uskoa todeksi. Miten viipurilainen maanmittari uskoi Raamatun tekstien paljastavan liitonarkin kätköpaikan, miten hän sai tuekseen sijoittajat Englannista ja miten kadonneen aarteen metsästys Jerusalemin Temppelivuorella päättyi mellakkaan ja kansainväliseen selkkaukseen?”

Valintalautakuntaan kuuluivat Suomen Musiikkikustantajat ry:n toiminnanjohtahja Jari Muikku (puheenjohtaja), Aalto-yliopiston viestintäpäällikkö Riikka Haikarainen ja kirjallisuuden suomentaja Jaakko Kankaanpää. Lopullisen palkinnonsaajan asetetuista ehdokkaista valitsee Helsingin apulaispormestari Nasima Razmyar.

Vuoden 2020 Finlandia-palkintojen voittajat julkistetaan keskiviikkona 25.11. suorassa televisiolähetyksessä Yle TV1:ssä kello 19.

Ehdokkuus jatkaa Gaudeamuksen upeaa menestystä viime vuosien Tietokirjallisuuden Finlandia -kilpailuissa. Vuonna 2019 ehdokkaana oli Andrei Sergejeff Egyptin historia -kirjallaan ja vuonna 2017 Eeva Eronen teoksellaan Jättiläisen askeleet.

Tilaa Valter Juvelius ja kadonneen arkin metsästys >>

Laita hyvä kiertämään: