Helena Hallenberg & Irmeli Perho: Ruokakulttuuri islamin maissa

islamin_ruokakulttuuri_suojapäällinen.aiUusi nidottu laitos! Ruokakulttuuri islamin maissa esittelee ruoka- ja nautintoaineiden kulttuurihistoriaa Lähi-idässä ja muissa islamin vaikutuspiiriin kuuluvissa maissa 500-luvulta profeetta Muhammadista nykypäivään saakka. Esittelyn lopusta löydät maistiaisia kirjan mainioista resepteistä!

Mitä Koraanissa ja muissa islamin peruslähteissä sanotaan ruoasta ja miten alun perin yksinkertaisesta ruokakulttuurista kehittyi hienostunutta kulinarismia?

Teos tarkastelee ruoka- ja nautintoaineiden erilaisia käyttötapoja niin beduiinien leirinuotioilla, keskiajan hallitsijoiden hoveissa ja nykypäivän aterioilla kuin Suomen muslimien keskuudessa. Se avaa kiehtovia näkymiä monipuoliseen ruokakulttuuriin, jonka kautta ruoka-aineita ja ruokalajeja kahvista kaalikääryleisiin on välittynyt maapallon laidalta toiselle.

Liitteenä on kattava kokoelma makuhermoja hiveleviä reseptejä Marokosta Kiinaan. Teoksen äärellä viihtyykin sekä ruoan historiasta kiinnostunut herkuttelija että ruoka-alan ammattilainen, joka haluaa ymmärtää islamin maiden ruokakulttuurin monia merkityksiä ja kulttuurien välisiä yhteyksiä.

Kirjoittajat

Helena Hallenberg, FTon tutkinut islamin pyhimyskulttia sekä Kiinan muslimien terveyskäsityksiä. Hän on mm. toimittanut Helena Allahwerdin kanssa teoksen Islamin porteilla.
Irmeli Perho, FT on tutkinut islamin aate- ja yhteiskuntahistoriaa, toimittanut Heikki Palvan kanssa teoksen Islamilainen kulttuuri (Otava 1998) ja kirjoittanut useita tieteellisiä julkaisuja.

Vuoden tiedekirja -palkinto 2010

 ”Vuoden parhaat: Ruokakirjojen top 3. Helena Hallenberg ja Irmeli Perho paneutuvat aiheeseen sellaisella asiantuntemuksella, innolla ja lämmöllä, että into tarttuu.” Glorian ruoka&viini

Kirjan ulkoasukin on kuin paraskin nautintoaine. Kääntyköön Yüan Mei haudassaan, mutta tosiasia on, että Gaudeamus on aikaansaanut silmillä syötävän kirjan.” Kaj Öhrnberg, Tieteessä tapahtuu

Maistiaisia

Laita hyvä kiertämään: