Helsingin Kirjamessut verkossa 2020

Helsingin Kirjamessut verkossa 2020
Kuva: Messukeskus/ Helsingin Kirjamessut

Helsingin Kirjamessuja vietetään tänä vuonna verkossa. Tutustu monipuoliseen ohjelmaamme.

Helsingin Kirjamessujen ohjelmasta ja tunnelmasta voi nauttia verkkolähetysten välityksellä torstaista sunnuntaihin 22.–25.10.2020. Tulevaisuusteemaisessa messukattauksessa on luvassa monipuolisia aiheita ja keskusteluita, ajankohtaisia kirjailijoita sekä kiehtovia uutuuskirjoja. Messutunnelmia, uutisia ja parhaita paloja löydät seuraamalla Gaudeamuksen Facebookia, Twitteriä ja Instagramia.

Myös verkkokaupassamme riittää virtuaalista messuvilskettä 8.11. asti. Messutarjousvalikoimasta löydät yli 250 kirjaa, aina viidestä eurosta lähtien.

Tutustu messutarjouksiin >>

Gaudeamuksen ohjelma:

Torstai 22.10.

Klo 15.00–15.30, Esplanadi-lava
Marke Ahonen: Oopiumia ja ajatusharjoituksia
Millaisia olivat antiikin käsitykset kulkutaudeista, mielenterveydestä, unesta, seksuaalisuudesta, sairauksien hoidosta, viinistä ja lääkeaineista kuten kanelista ja oopiumista? Apua kärsimyksiin haettiin niin lääketieteestä kuin filosofiastakin. Esko Juhola (Kirjamies-blogi) haastattelee.

Perjantai 23.10.

Klo 11.00–11.30, Senaatintori-lava
Hanna Mattila & Jari Lyytimäki: Elämän verkko

Luonnon monimuotoisuus on kukoistavan elämän perusta ja takaa puhtaan ilman, veden ja ravinnon. Sen vaarantuminen on kuitenkin jäänyt ilmastonmuutoskeskustelun varjoon, vaikka nämä kaksi ilmiötä ovat tiiviisti kytköksissä toisiinsa. Ohjelmassa selviää, miksi biodiversiteettiä tarvitaan ja miten sitä voidaan lisätä. Voimme edistää monimuotoisuutta niin päättäjinä, yksityisinä kansalaisina kuin talouselämän vaikuttajina. Haastattelijana Minna Pyykkö.

Klo 17.30–18.00, Töölö-lava
Petri Paavilainen: Kuinka ajatukset syntyvät (Tiedetori-ohjelma)
Pystyykö kognitiivisia toimintoja paikantamaan aivojen eri osiin? Onko uskonnollisia kokemuksia mahdollista tuottaa aivotoimintaan keinotekoisesti vaikuttamalla? Voiko hypnoosista olla apua mielenterveyden ongelmien, kuten pelkotilojen ja riippuvuuksien, hoidossa? Aivotutkimuksen läpimurrot ovat nähtävillä mitä moninaisimmilla ihmiselämän osa-alueilla. Petri Paavilainen on kognitiivisen neurotieteen yliopistonlehtori Helsingin yliopistossa. Haastattelijana Ulla Järvi.

Klo 18.00–18.30, Esplanadi-lava
Timo R. Stewart: Valter Juvelius ja kadonneen arkin metsästys
Tätä tarinaa et usko todeksi! Vuonna 1911 salaperäiset kaivaukset Jerusalemissa päättyvät suureen mellakkaan ja kansainväliseen mediakohuun. Myllerryksen keskeltä löytyy suomalainen runoilija Valter Juvelius, joka retkikuntineen etsi alueelta Vanhassa testamentissa mainittua myyttistä liitonarkkia. Haastattelijana Anna-Liisa Haavikko.

Lauantai 24.10.

Klo 14.00–14.30, Esplanadi-lava
Petteri Pietikäinen: Kipeät sielut
”En minä hullu oo, sielu vaan on kippee.” Mielisairaaloihin, laitoshoitoon ja niiden ulkopuolelle vievät koskettavat tarinat avaavat hulluiksi, hermostuneiksi ja haitallisiksi kutsuttujen potilaiden kokemuksia Suomessa autonomian ajasta 1950-luvulle. Pekka Sauri haastattelee.

Klo 16.00–16.30, Senaatintori-lava
Satu Lidman: Taivas ja syli
Taivas ja syli on kertomus kärsimyksestä, kapinasta ja anteeksiannosta, kumppanin rakastamisesta ja pelkäämisestä. Satu Lidman tarkastelee tutkimuksessaan parisuhdeväkivaltaa vanhoillislestadiolaisen naisen kokemuksen kautta ja pohtii sen kytköksiä yhteisöllisyyteen. Samalla väkivaltaa ja sen ylisukupolvisuutta käsitellään laajemmin, osana sukupuolittuneiden valtasuhteiden sekä auttamisjärjestelmän historiaa ja nykyhetkeä. Haastattelijana psykoterapeutti Pertti Hakkarainen.

Klo 16.30–17.00, Senaatintori-lava
Niko Eskelinen: Raskas perintö
Suomalainen yhteiskunta on vaurastunut huimasti, mutta kaikki eivät ole päässeet mukaan tähän myönteiseen kehitykseen. Ylisukupolvisesta huono-osaisuudesta kärsiville kertyy takamatkaa suureen enemmistöön nähden. Kuinka kierre saataisiin katkaistua? Anna-Liisa Haavikko haastattelee.

Sunnuntai 25.10.

Klo 13.00–13.30, Töölö-lava
Ilkka Niiniluoto: Tekniikan filosofia
Tekniikka on läsnä kaikkialla ja säätelee yhteiskunnan kehitystä. Auttaako se ihmiskuntaa kukoistamaan vai ajaako se maapallon kohti tuhoa? Digitalisaation ja tekoälyn myötä tekniikan kehityksen hallittavuus on noussut kohtalonkysymykseksemme. Akateemikko Ilkka Niiniluoto pohtii, kuinka kehitystä suunnattaisiin vastuullisesti kohti hyvää elämää. Haastattelijana Kalle Haatanen.

Klo 17.30–18.00, Senaatintori-lava
Risto Saarinen: Oppi toivosta
Suurten mullistusten ja uhkien edessä ihmiskunta tarvitsee toivoa entistä enemmän. Ajatus toivosta tarjoaa myönteisiä mahdollisuuksia toimia ja elää. Miten voimme rakentaa sitä tulevaisuutta varten ja toisaalta tukeutua siihen ilmastonmuutoksen edessä? Haastattelijana Antti Kiuru.

Kirjamessujen koko ohjelmatarjonnan löydät täältä >>

Hanki liput Kirjamessuille >>

 

Helsingin Kirjamessut verkossa 2020
Kuva: Messukeskus/ Helsingin Kirjamessut

 

 

 

 

 

 

Laita hyvä kiertämään: