Helsingin kirjamessut 2019

Syksyn suurin kulttuuritapahtuma Helsingin Kirjamessut avaa taas ovensa kirjallisuuden ystäville. Tutustu laajaan ohjelmaamme!

Kirjamessut Helsingin Messukeskuksessa 24.–27.10. tarjoavat satoja tapahtumia ja tuhansia syitä tulla kuuntelemaan, tutkimaan ja hankkimaan ikimuistoisia elämyksiä. Tänä vuonna messujen teemamaana on Ranska. Luvassa on jälleen monipuolista ohjelmaa, ajankohtaisia kirjailijoita sekä kiehtovia uutuuskirjoja ja herkullisia tarjouksia.

Gaudeamuksen löydät osastolta 6b60 yhdessä Rakennustiedon, Tutkijaliiton ja Vastapainon kanssa. Nähdään messuilla!

Ohjelmamme Kirjamessuilla:

Torstai 24.10.

Klo 10.30–11.00, Hakaniemi
Ayn Rand – kapitalismin valtiatar
Taloudesta ja kapitalismista puhuttaessa esiin nousee toistuvasti sama nimi. Kuka oli Ayn Rand? Kapitalismin ja individualismin vankkumattomana puolestapuhujana tunnetun Randin ajatukset herättävät edelleen voimakkaita tunteita puolesta ja vastaan.

Esiintyjä: Jussi Jalonen
Haastattelija: Karo Hämäläinen

Klo 13.30–14.00, Hakaniemi
Tietokirjallisuus murtaa (EU-)myytit
Ulkoministeriön Eurooppatiedotuksen ja Eurooppalaisen Suomen ohjelmanumerossa keskustellaan tietokirjojen roolista klikkiotsikoiden, feikkiuutisten ja mielipidemuokkauksen aikakautena. Lisäksi yleisö sekä panelistit pääsevät murtamaan EU-myyttejä uuden EU-perusteoksen pohjalta.

Esiintyjät: Heli Satuli , Pekka Mykkänen, Atte Ahokas, Liisa Jaakonsaari, Thomas Blomqvist
Järjestäjä: Ulkoministeriön Eurooppatiedotus

Klo 17.30–18.00, Rosebud-osasto
Egyptin historia
Egypti tunnetaan faraoista ja pyramideista, mutta 600-luvulta alkaen se muuttui valtaosin islamilaiseksi arabimaaksi. Myöhemmin osmanien ja eurooppalaisten otteesta erkaantunut maa on päätynyt Lähi-idän kriisien toimijaksi ja arabikevään näyttämöksi.

Esiintyjä: Andrei Sergejeff

Klo 18.00–18.30, Esplanadi
Korsetti ja krusifiksi
Barokkiajan Pariisin aatelisnaisen, nunnan ja kurtisaanin elämät edustivat eri äärilaitoja, mutta poikkeuksellinen vaikutusvalta kietoi ne myös yhteen. Itsenäiset eliittinaiset ilmensivät valtaansa pukeutumisen, sisustuksen ja seksuaalisuuden kautta.

Esiintyjät: Riikka-Maria Rosenberg ja Rose-Marie Peake
Haastattelija: Sini Sovijärvi

Klo 19.00–19.30, Kruununhaka (Tiedetori)
Egyptin historia
Egypti tunnetaan faraoista ja pyramideista, mutta 600-luvulta alkaen se muuttui valtaosin islamilaiseksi arabimaaksi. Myöhemmin osmanien ja eurooppalaisten otteesta erkaantunut maa on päätynyt Lähi-idän kriisien toimijaksi ja arabikevään näyttämöksi.

Esiintyjä: Andrei Sergejeff
Haastattelija: Esko Juhola

 

Perjantai 25.10.

Klo 12.30–13.00, Kruununhaka (Tiedetori)
Vihalla ja voimalla

Turun puukotukset, polttopulloiskut vastaanottokeskuksiin, vihapuhe somessa – väkivallalla ja sen uhalla yritetään vaikuttaa politiikkaan myös demokratian mallimaana pidetyssä Suomessa. Ketkä sitä harjoittavat ja mitkä tekijät siihen vaikuttavat?

Esiintyjä: Teemu Tammikko
Haastattelija: Tapio Pajunen

Klo 13.00–13.30, Lonna
Maan ja muurahaispesien kätköissä (Elämää maan kätköissä)
Lähde matkalle maaperän ja muurahaiskekojen salaisten valtakuntien uumeniin. Pienillä mutta tärkeillä eliöillä on mitä hämmästyttävämpiä ominaisuuksia: muurahaiset esimerkiksi näkevät haistamalla ja karhukaiset ovat selvinneet jopa avaruusmatkasta!

Esiintyjät: Veikko Huhta, Eeva-Liisa Hallanaro, Katja Bargum, Heikki Helanterä
Haastattelija: Minna Pyykkö

Klo 15.00–15.30, Kruununhaka (Tiedetori)
Näytön paikka
Modernissa informaatiotulvassa tietoa on helposti saatavilla, mutta sen laadusta ei ole takeita. Tutkimustiedolla ja tieteellisellä näytöllä tulee olla merkittävä rooli niin yhteiskunnallisessa päätöksenteossa kuin ilmastonmuutosta vastaan kamppailtaessa.

Esiintyjä: Kari Raivio
Haastattelija: Kalle Haatanen

Klo 17.00–17.30, Suomenlinna
Talvisodankäyntiä Suomessa (Talven soturit)

Suomalaissotilaat oppivat kääntämään hyiset lumiset olosuhteet taktiseksi eduksi sisällissodan jälkeen. Talvisodassa taistelutaidot joutuivat äärimmäiseen testiin.

Esiintyjät: Pasi Tuunainen, Mika Kulju
Haastattelija: Jyrki Vesikansa

 

Lauantai 26.10.

Klo 11.00–11.30, Kruununhaka
Mormonit
Pyöräilevät mormonit ovat melkein kaikille tuttu näky, mutta heidän elämäntapaansa tuntevat harvat. Millaisia ovat mormonien opit elämän perustuvanlaatuisista kysymyksistä ja miltä näyttää mormonien arkinen elämä sääntöineen ja käytäntöineen? Kommentoimassa mormonikirkosta Timo Koponen.

Esiintyjät: Kim Östman, Timo Koponen
Haastattelija: Anna Patronen

Klo 18.00–18.30, Kruununhaka
Turkki eilen ja tänään (Turkin historia)
Turkista puhuttaessa esille nousevat usein demokratian tila, kurdikysymys sekä uskonnon suhde politiikkaan. Maan poliittisia myllerryksiä avataan Atatürkista Recep Tayyip Erdoğaniin, jonka kaudella valtaa on kasattu yhä voimakkaammin presidentille.

Esiintyjät: Toni Alaranta, Tom Kankkonen
Haastattelija: Johanna Vuorelma

Klo 19.00–19.30, Lonna
Bakteerien planeetta
Bakteerit majailevat niin kallioperässä, merien syvänteissä kuin ovenkahvoissakin. Ne ovat aiheuttaneet kulkutauteja ja tulehduksia mutta edistävät myös terveyttä ja hyvinvointia. Esimerkiksi suolistobakteerien hyödyistä tiedetään yhä enemmän.

Esiintyjä: Matti Vuento
Haastattelija: Kalle Haatanen

 

Sunnuntai 27.10.

Klo 11.00–11.30, Kruununhaka
Kuka saa tulla Eurooppaan? (Euroopan porteilla)
Vuoden 2015 pakolaiskriisi toi näkyviin EU-maiden pitkään jatkuneet ja selvittämättömät erimielisyydet turvapaikkapolitiikasta. Kriisissä pimentoon jäivät tuhansien Välimereen hukkuneiden tarinat, jotka typistyivät luvuiksi lehtiartikkeleihin.

Esiintyjät: Anna-Kaisa Hiltunen, Taina Tervonen, Anna Autio
Haastattelija: Teija Tiilikainen

Klo 11.30–12.00, Kruununhaka
Pimeä aika
Pyövelit katkovat ihmisten kauloja, noitia poltetaan, taikausko kukoistaa. Tällaista oli elämä keskiajalla – vai oliko sittenkään? Ajatus pimeästä keskiajasta elää sitkeästi, vaikka todellisuus oli toista. Tuore kuva ajasta avautuu myytti kerrallaan.

Esiintyjä: Jaakko Tahkokallio
Haastattelija: Juha Roiha

Klo 13.00–13.20, Rosebud-osasto
Pimeä aika
Pyövelit katkovat ihmisten kauloja, noitia poltetaan, taikausko kukoistaa. Tällaista oli elämä keskiajalla – vai oliko sittenkään? Ajatus pimeästä keskiajasta elää sitkeästi, vaikka todellisuus oli toista. Tuore kuva ajasta avautuu myytti kerrallaan.

Esiintyjä: Jaakko Tahkokallio

Klo 14.30–15.00, Senaatintori
Euroopan suunta (Blairista Brexitiin)
Kansallisvaltioiden suhde Euroopan unioniin on koetuksella. Mitä Brexitistä tuli, joutuuko Italia jättämään euron, pystyykö edes Ranska sitoutumaan yhteiseen Eurooppaan?

Esiintyjä: Markus Kantola, Annastiina Heikkilä, Anton Monti
Haastattelija: Pekka Haavisto

Klo 16.00–16.30, Kruununhaka
Suomalaisen kuoleman historia
Kuolema on erottamaton osa elämää. Riiteillä, ruumiin pesemisellä ja pukemisella sekä surulauluilla on saateltu vainaja matkaan. Millaisia ovat olleet kuolemaan liittyvät uskomukset, ja miten suhde kuolemaan on muuttunut aikojen kuluessa?

Esiintyjä: Ilona Pajari, Jussi Jalonen
Haastattelija: Antti Kiuru

 

 

 

 

Laita hyvä kiertämään: