Helsingin kirjamessut 2017

kirjamessuthki_leikattuSyksyn suurin kulttuuritapahtuma avaa taas ovensa tarinankertojille, tiedonvälittäjille ja lukijoille. Satoja tapahtumia ja tuhansia syitä tulla kuuntelemaan, tutkimaan ja hankkimaan ikimuistoisia elämyksiä.

Tänäkin vuonna tarjoamme runsaan kattauksen monipuolista ohjelmaa, mielenkiintoisia esiintyjiä ja mieltä kutkuttavia uutuuskirjoja. Gaudeamuksen löydät osastolta 6b60 yhdessä Rakennustiedon, Tutkijaliiton ja Vastapainon kanssa.

Luvassa mahtavia löytöjä ja huimia tarjouksia, nähdään messuilla!

Gaudeamuksen ohjelma Helsingin kirjamessuilla:

Torstai 26.10.

Klo 11.30–12.00, Kullervo
Oppi luottamuksesta
Luottamus korostuu ihmissuhteiden lisäksi talous- ja työelämässä. Se pitää yhteiskuntaa koossa, mutta sitä täytyy ylläpitää nykyisenä epäluulon ja epävarmuuden aikakaudella. Mitä luottamus pohjimmiltaan on ja kuinka sitä voisi kestävästi rakentaa?

Esiintyjät: Risto Saarinen
Haastattelija: Tiina Merikanto

Klo 13.30–14.00, Takauma
Hyppysellinen tiedettä
Kokkaamiseen kannattaa suhtautua uteliaasti. Kirjassa ruokaa rakastavat tutkijat sukeltavat ruoanlaiton kemiaan, purkavat myyttejä ja etsivät parhaita reseptejä. Miksi peruna ei kypsy? Huomaako kukaan, jos omenapiirakassa ei ole yhtään oikeaa omenaa?

Esiintyjät: Anu Hopia
Haastattelija: Juha Roiha

Klo 14.00–14.30, Akateemisen kirjakaupan lava
Rauhankone
Onko maailma valmis rauhaan? Rauhankone perustuu tekoälyn, koneoppimisen ja muiden teknologisten menetelmien apuun rauhanomaisemman maailman luomisessa. Teoksensa myötä tekoälytutkija Timo Honkela haluaa avata elämäntyönsä ihmisten tietoon ja eteenpäin kehitettäväksi.

Esiintyjät: Timo Honkela
Haastattelija:Juho-Pekka Rantala

Klo 16.00–16.30, Takauma
Historiantutkimuksen etiikka
Moraaliset kysymykset ihmisarvosta koskevat myös historiantutkimusta. Arkaluonteisten yksityisasioiden tarkasteleminen voi antaa äänen menneisyyden vaiennetuille ihmisille, mutta samalla pitää varoa sortumista tirkistelyyn ja skandaalinhakuisuuteen.

Esiintyjät: Satu Lidman, Pirita Frigren
Haastattelija:Virpi Väisänen

Perjantai 27.10.

Klo 12.30–13.00, Eino Leino
Jälleenrakentajien lapset
Sota jätti jälkensä myös lapsiin. Monen lapsuutta varjostivat vanhempien huolet, alkoholismi ja puhumattomuus. Iloa elämään toivat ystävät, eläimet ja omat seikkailut. Lapset ponnistelivat aikuisuuteen hyvin erilaisista oloista.

Esiintyjät: Antti Malinen, Tuomo Tamminen
Haastattelija:Anna Kortelainen

Klo 12.30–13.00, Kullervo
Kilpailuvaltion kyydissä
Suomen hyvinvointimalli on keskittynyt 1990-luvulta lähtien erityisesti kilpailukyvyn edistämiseen hyvinvoinnin turvaamisen sijasta. Tilanteen parantamiseksi tarvitaan uutta sosiaalipolitiikkaa sekä ihmisten ideoiden ja yritteliäisyyden tukemista.

Esiintyjät: Johannes Kananen
Haastattelija: Tiina Merikanto

Klo 13.00–13.30, Katri Vala
Edvard Westermarck – totuuden etsijä
Tunnetuimpiin suomalaisiin ajattelijoihin kuuluva Westermarck halusi muuttaa yhteiskuntaa tiedon avulla. Taistelu aviottomien naisten ja lasten sekä seksuaalivähemmistöjen puolesta tekivät hänestä 1900-luvun alun moraalikapinallisen.

Esiintyjät: Niina Timosaari
Haastattelija: Anna-Liisa Haavikko

Klo 16.30–17.00, Takauma
Muinaisuutemme jäljet
Ensimmäiset ihmiset saapuivat Suomeen ainakin 11 000 vuotta sitten. Arkeologit palaavat kaukaisimmille juurillemme ja tutkivat, millaista oli arki ja juhla esihistoriassa ja keskiajalla. Milloin ja miten meistä tuli suomalaisia?

Esiintyjät: Georg Haggrén, Anna Wessman
Haastattelija: Ilari Aalto

Klo 17.30–18.00, Aino
Sanaiset kansiot
Suomen kieli ja sen historia ovat täynnä erikoisia piirteitä. Sanaiset agentit raottavat salaisuuksien verhoa ja kiskovat riemukkaasti päivänvaloon niin x-kirjaimen invaasion, entisajan kielikiistat kuin eeppiset sanojen suomennosyrityksetkin.

Esiintyjät: Ville Eloranta, Jaakko Leino
Haastattelija: Pasi Heikura

Lauantai 28.10.

Klo 10.30–11.00, Aino
Karibian historia
Karibia tuo mieleen rommin, merirosvot ja turkoosit laguunit, mutta sen historiaa ovat leimanneet myös siirtomaavalta ja itsenäisyystaistelut. Omaleimaista kulttuuria ja uskonnollista elämää värittävät niin voodoo, rastafarismi kuin reggaekin.

Esiintyjät: Pekka Valtonen
Haastattelija: Anna-Liisa Haavikko

Klo 11.00–11.30, Aino
Baalin palatsi ja kuninkaiden suku
Vuonna 1928 Syyrian rannikolta löydettiin muinaisen kaupungin rauniot sekä tuntemattomalla kielellä kirjoitettuja savitauluja. Niistä paljastui värikkäitä jumaltaruja, joissa Raamatun väärät jumalat juhlivat, taistelevat ja juonittelevat keskenään.

Esiintyjät: Tapani Harviainen, Aarre Huhtala
Haastattelija: Antti Kiuru

Klo 11.00–11.30, Kullervo
Hyvän tekemisen markkinat
Kansainvälinen auttaminen on vähitellen ammatillistunut ja kasvanut. Feissarit kansoittavat katuja ja järjestöjen on sopeuduttava kaupalliseen kilpailuun. Ristiriitaisessa tilanteessa ne joutuvat valitsemaan arvojen ja selviytymisensä väliltä.

Esiintyjät: Frank Johansson, Tiina Antturi
Haastattelija: Ossi Heinänen

Klo 11.30–12.00, Katri Vala
Suomalaisuuden monet myytit
Miten suomalaisuutta on kuvattu historian kirjoissa? Kansakunnan rakennuskaudella syntyi käsitys sisukkaista, hiljaisista ja työteliäistä selviytyjistä, kun taas sodan aikana korostettiin suomalaista soturiluonnetta.

Esiintyjät: Sirkka Ahonen
Haastattelija: Anna-Liisa Haavikko

Klo 13.00–13.30, Kullervo
Meren aarteet
Vedenalainen Itämeri hämmästyttää monimuotoisuudellaan. Sukella hassujen ja harvinaisten kasvien, levien ja eläinlajien maailmaan, joka levittäytyy niin Suomenlahden kalliorannoille, Pohjanlahden lohkareikkoihin kuin Saaristomeren syvänteihinkin.

Esiintyjät: Kirsi Kostamo, Markku Viitasalo, Penina Blankett

Klo 13.00–13.30, Katri Vala
Ajatusten lähteillä
Ajattelu ja aatteet ohjaavat ihmisten toimintaa. Mistä ajatuksemme ovat peräisin ja miten ne ovat muuttuneet? Esimerkiksi mielenterveys on ymmärretty eri tavoin ja nykyisin normaalina pidettävä käytös on saattanut aiemmin viedä pakkopaitaan.

Esiintyjät: Petteri Pietikäinen
Haastattelija: Jakke Holvas

Klo 14.00–14.30, Eino Leino
Kulkemattomat polut
Entä jos Suomi olisikin kuulunut Tanskaan? Jälkikäteen katsottuna historiamme näyttää vääjäämättömältä polulta kohti itsenäistymistä. Toisenlaisilla valinnoilla ja päätöksillä nykypäivä ja menneisyys voisivat näyttää täysin erilaisilta.

Esiintyjät: Nils Erik Villstrand, Petri Karonen
Haastattelija: Juha Roiha

Klo 14.30–15.00, Katri Vala
Vähemmän lihaa, enemmän hyvinvointia
Kauppoihin ilmestyy koko ajan houkuttelevia vaihtoehtoja lihalle, joten lihansyönnin vähentäminen on enää asennekysymys. Muutos terveempään ravintoon lähtee uusista ruokaympäristöistä. Miten voi varmistaa valitsevansa kestävästi tuotettua ruokaa?

Esiintyjät: Hanna Mattila, Mikael Fogelholm, Sinimaaria Kangas, Jukka Vornanen
Järjestäjät: Gaudeamus, Into, Aula

Klo 15.00–15.30, Aleksis Kivi
Mediapoliitikko
Media ja poliitikot tarvitsevat toisiaan, vaikka eivät tulekaan aina toimeen. Kilpailussa kansan äänistä vaikuttavat niin poliitikoiden persoona kuin somesisältökin, ja median roolin korostuessa yksityiselämästä tulee julkista puolisoja myöten.

Esiintyjät: Pekka Isotalus, Pekka Haavisto, Eeva Lehtimäki

Klo 15.30–16.00, Kullervo
Yhdessä toimimisen etiikka
Moraalin vaativimpia haasteita on toisen tunnustaminen itsensä veroiseksi toimijaksi. Vallankäyttö ja vaikuttaminen ohjaavat tilanteita, joissa ihmiset ja ryhmät kohtaavat. Miten yhdessä toimimisen eettisiä kysymyksiä tulisi lähestyä?

Esiintyjät: Jaana Hallamaa
Haastattelija: Kalle Haatanen

Klo 16.00–16.30, Kullervo
Työelämä muuttuu – vai muuttuuko?
Onko työelämä huonontunut? Miten työ on muuttunut eri ammattiryhmissä? Työn murros, pätkätyöt ja epätyypilliset työajat hallitsevat nykypäivän julkista keskustelua. Uusin tieto kuitenkin osoittaa, että monet myytit kaipaavat ravistelua.

Esiintyjät: Tapio Bergholm, Mika Helander, Sanna Saksela-Bergholm, Juha Antila
Järjestäjät: Gaudeamus, Into

Klo 16.00–16.30, Olohuone
Dialogi demokratiassa
Demokratia tarvitsee vuoropuhelua, mutta ihmisten on yhä vaikeampi ymmärtää toisiaan. Dialogin taidon voi oppia, ja samaa kieltä puhumalla voimme kenties selvitä demokratiamme taloudellisista, sosiaalisista, ideologisista ja ekologisista kriiseistä.

Esiintyjät: Kai Alhanen
Haastattelija: Susanna Kuparinen

Klo 16.30–17.00, Kullervo
Jättiläisen askeleet
Kiinassa yhdistyvät markkinatalous ja yksipuoluejärjestelmä. Talousmahdin rattaat pyörivät miljardin kuluttajan voimin, mutta ikuinen kasvu on alkanut hidastua. Millaista on tavallisten kiinalaisten arki omaleimaisessa taloudessa?

Esiintyjät: Eeva Eronen
Haastattelija: Mari Manninen

Klo 16.30–17.00, Olohuone
Luovuuden idea
Nykymaailmassa muutokset ovat pysyviä. Menestykseen tarvitaan uusia ideoita, mutta miten luovuutta voi opetella ja kehittää? Luovuus ei rajoitu vain tieteilijöihin ja taiteilijoihin, sillä lähes kaikki työ sisältää luovaa ajattelua vaativia tehtäviä.

Esiintyjät: Petro Poutanen, Nando Malmelin
Haastattelija: Kalle Siira

Klo 17.00–17.30, Kullervo
Myrkkyjen maailma
Myrkyillä on aikojen saatossa kaadettu ylhäisöä ja kansaa. Niihin liittyvää salatietoa ovat vaalineet ja kehittäneet niin alkemistit ja rikostutkijat kuin transsiin pyrkivät samaanitkin. Myrkyistä on onnistuttu kehittämään myös toimivia lääkkeitä.

Esiintyjät: Matti Vuento
Haastattelija: Kalle Haatanen

Sunnuntai 29.10.

Klo 14.00–14.30, Aino
Tuhat tietä Roomaan
Matkustaminen oli Rooman valtakunnalle elinehto, ja sorateillä sandaaleitaan kulutti niin tavallinen kansa kuin eliittikin. Matkoja tehtiin pääasiassa hyödyn vuoksi, mutta myös sohvasurffaus, rantalomat ja retriitit houkuttivat jo antiikissa.

Esiintyjät: Ari Saastamoinen
Haastattelija: Antti Kiuru

Klo 14.00–14.30, Kirjakahvila
Metsän salainen elämä
Suomalaiset ovat metsäkansaa. Harva kuitenkaan tietää pienten ja piilottelevien eliöiden salaisesta maailmasta, joka avautuu purojen pohjissa ja lahopuun kuorien alla. Vuoden 2016 luontokirja vie seikkailumatkalle vähän tunnettujen lajien keskelle.

Esiintyjät: Saija Kuusela, Aino Juslén
Haastattelija: Eeva-Liisa Hallanaro

Klo 17.00–17.30, Eino Leino
Jakautunut kansakunta
Kuinka Yhdysvaltojen nykytilanteeseen on päädytty? Miten Trump vertautuu maan aiempiin johtajiin? Presidentit Nixonista Obamaan ovat persoonillaan ja politiikallaan vaikuttaneet paitsi maan suuntaan myös arvoleirien jakolinjojen syvenemiseen.

Esiintyjät: Markus Kantola
Haastattelija: Janne Hopsu

 

kirjamessut_vaaka_cmyk_fi
Kuva: Messukeskus

 

Laita hyvä kiertämään: