Satu Lidman, Anu Koskivirta & Jari Eilola (toim.): Historiantutkimuksen etiikka

Voiko menneisyyden ihmisistä kirjoittaa mitä tahansa, kunhan kuvaus on tosi?

Historiaa on vääristelty ja käytetty propagandan välineenä, mutta myös totuuteen vilpittömästi pyrkivä historiantutkimus voi olla moraalisesti kyseenalaista. Esimerkiksi henkirikoksia tai intiimisuhteita tutkittaessa on otettava huomioon kuolleiden ihmisarvo ja yksityisyyden suoja.

Arkaluontoisten ja kohteelleen nöyryyttävien yksityiskohtien esiin nostaminen voi olla myös tarpeellista, jos se antaa äänen muuten vaiennetuille ihmisille, kuten köyhille, sairaille, rikollisille ja prostituoiduille. Tutkija joutuu pohtimaan, mikä on tirkistelyä ja skandaalinhakuisuutta, mikä taas eettisesti perusteltua menneisyyden moninaisuuden ymmärtämistä.

Historiantutkimuksen etiikka on ensimmäinen suomenkielinen käsikirja historiantutkimuksen moraalisista ulottuvuuksista. Se antaa välineitä pohtia ja ratkaista olennaisia tutkimuseettisiä kysymyksiä, joita kohtaavat niin ammattihistorioitsijat kuin sukututkijatkin.

Sisällys

Toimittajat

Satu Lidman, FT, on tietokirjailija ja rikosoikeuden historian dosentti Turun yliopistossa.

 

 

 

 

 

Anu Koskivirta, FT, on Suomen ja Pohjoismaiden historian dosentti Helsingin yliopistossa ja Suomen historian dosentti Itä-Suomen yliopistossa. Hän työskentelee yliopistotutkijana Jyväskylän yliopistossa.

 


Jari Eilola
, FT, työskentelee akatemiatutkijana suomalaista perheväkivaltaa tutkivassa hankkeessa historian ja etnologian laitoksella Jyväskylän yliopistossa.

 

 

 

 

 

Muut kirjoittajat

Pirita Frigren, FT, toimii tutkijatohtorina Yhteiskunnan historia: kontekstuaalinen analyysi suomalaisen yhteiskunnan rakenteista ja identiteeteistä 1400–2000 -huippututkimusyksikössä Jyväskylän yliopiston Historian ja etnologian laitoksella.
Jorma Kalela, FT, on poliittisen historian emeritusprofessori Turun yliopistossa.
Petri Karonen, FT, toimii Suomen historian professorina Jyväskylän yliopistossa.
Ville Kivimäki, FT, on Suomen historian dosentti Tampereen yliopistossa.
Marja Kokko, FT, on Jyväskylän yliopiston Suomen historian dosentti ja informaatikko Jyväskylän yliopiston Avoimen tiedon keskuksessa.
Anu Korhonen, FT, on alue- ja kulttuurintutkimuksen dosentti Helsingin yliopistossa ja kulttuurihistorian dosentti Turun yliopistossa.
Maria Lähteenmäki, FT, on historian professori Itä-Suomen yliopistossa sekä Suomen ja Skandinavian historian dosentti Helsingin yliopistossa.
Riikka Miettinen, FT, työskentelee vierailevana tutkijana Upsalan yliopistossa mielisairauden vanhempaan historiaan liittyvän projektinsa parissa. Lisäksi hän työskentelee Tampereen yliopistossa tilattomuuden historiaan sekä vammaisuuden historiaan liittyvissä hankkeissa.
Panu Pulma, FT, on Suomen ja Skandinavian historian dosentti Helsingin yliopistossa.
Mona Rautelin, FT, on post doc-tutkija, joka on toiminut apurahatutkijana Helsingin yliopistossa ja tutkijatohtorina Jyväskylän yliopistoissa.
Pasi Saarimäki, FT, on Suomen historian tutkijatohtori Jyväskylän yliopiston Historian ja etnologian laitoksella.
Oula Silvennoinen, FT, on Helsingin yliopiston Euroopan historian dosentti.
Kirsi Vainio-Korhonen, FT, on Suomen historian professori Turun yliopistossa.
Reima Välimäki, FT, on post doc -tutkija Turun yliopiston kulttuurihistorian oppiaineessa ja säätiön Institutum Romanum Finlandiae asiamies.

Laita hyvä kiertämään: