Jarno Hietalahti: Huumorin ja naurun filosofia

Saako Jumalalle nauraa, vai onko itse Jumalalle varattu parhaat naurut? Milloin riemastus muuttuu rienaukseksi tai jopa rimanalitukseksi? Mahtuuko täydelliseen maailmaan ilkikurista vinoilua?

Huumori kietoutuu ihmiselämän kaikkiin puoliin, mutta nauru ei kaiu tyhjiössä. Huumori voi palvella vallan välineenä mutta yhtä lailla tarjota kanavan valtaapitävien arvosteluun. Pahimmillaan vitsit loukkaavat, erottavat ja aiheuttavat konflikteja. Parhaimmillaan ne ovat merkki yhteisestä näkökulmasta, jaetusta maailmasta, jopa läheisyydestä.

Huumorin ja naurun filosofia tarkastelee huumorin olemusta, siihen liittyviä ilmiöitä ja sitä pohtineita henkilöitä Aristoteleesta Monty Pythoniin ja Sigmund Freudista Kierkegaardiin. Historiallista näkökulmaa halkovat haastattelut, joissa tunnetut humoristit Joonas Nordmanista ja Heli Sutelasta Petteri Summaseen kertovat, mitä huumori heille merkitsee ja mihin naurua tarvitaan nykyhetkessä.

Huumorin ja naurun filosofia on kriittinen ylistys huumorille. Se on kirja filosofeille, humoristeille, naurajille ja kaikille, joiden elämässä on sijaa ilolle.

Kun joku onnistutaan osoittamaan naurettavaksi, huumorin kokonaisvaltainen läsnäolo kielii, että tätä tapausta on turha ottaa enää erityisen vakavasti.

Vartijoidemme ei pidä olla myöskään liian herkkiä nauramaan, sillä kova naurunpuuska aiheuttaa helposti sieluntilassakin rajun muutoksen. Platon

George Orwell (1903–1950) on todennut, että jokainen vitsi on pieni vallankumous, jolla voidaan häiritä yhteiskunnallista järjestystä.

Sisällys

Kirjoittaja

Jarno Hietalahti on tutkijatohtori Jyväskylän yliopistossa.

Jarno Hietalahti. Kuva: Joonas Pennanen
Laita hyvä kiertämään: