Markus Kantola: Jakautunut kansakunta

9789524954198Miksi Yhdysvaltain demokraattien sata vuotta dominoima etelä on nykyisin republikaanien väkevintä kannatusaluetta? Oliko Neuvostoliiton kaatumisen yhtenä syynä Ronald Reaganin innostus tieteiselokuviin?

Toisen maailmansodan jälkeen Yhdysvallat otti johtavan roolin poliittisena, taloudellisena ja kulttuurisena supervaltana. Sen presidentit ovat maailman vaikutusvaltaisimpina ihmisinä määrittäneet päätöksillään ja henkilökohtaisilla ominaisuuksillaan maan sisä- ja ulkopoliittista suuntaa huomattavasti enemmän kuin Yhdysvaltain muut poliittiset instituutiot tai suuryritykset.

Jakautunut kansakunta tarkastelee Yhdysvaltojen lähihistoriaa presidenttien kautta alkaen Richard Nixonista ja päättyen Barack Obaman toisen kauden loppuun. Ehdokkaiden persoonaa yhä voimakkaammin painottavassa mediassa uskottava imago ja yksinkertaiset ratkaisut ovat olleet avaimia menestykseen. Samalla tulenarat yhteiskunnalliset ja taloudelliset kysymykset ovat tiivistäneet poliittisia leirejä ja ajaneet kansalaiset yhä kauemmas toisistaan.

”Työväenluokkaisten yhdysvaltalaisten mielestä eliitti suhtautui heihin ja heidän arvomaailmaansa alentuvasti.”

Sisällys

Kirjoittaja

Markus Kantola, FT, on Yhdysvaltojen politiikkaan ja johtamiseen erikoistunut tutkija, joka teki väitöskirjansa presidentti Bill Clintonin johtamistaidoista.  Tutustu Kantolan kotisivuihin ja blogiin tästä.

 

 

 

 

 

 

 

 

Laita hyvä kiertämään: