Lasse Lehtonen: Japanilainen musiikki

Japanilaisella musiikilla on yli tuhatvuotiset perinteet. Se on erottamaton osa ikonisinta japanilaisuutta ja kietoutuu niin shintolaisuuden ja sumopainin rituaaleihin kuin geishojen viihdytystaitoihin. Japanilaiset videopeli-, anime- ja elokuvasäveltäjät ovat maailmankuuluja taide- ja viihdemusiikin välimaastoon asettuvilla teoksillaan, ja J-rockin vannoutuneita faneja löytyy jokaisesta maailmankolkasta.

Teos esittelee japanilaisen musiikkikulttuurin koko kirjon salaperäisestä, keisarillisen hovin seesteisestä tunnelmasta riehakkaaseen kabuki-teatteriin, orkestraalisiin taideteoksiin ja pop- ja rock-hitteihin. Samalla se tutustuttaa maan historiallisiin vaiheisiin, yhteiskunnan piirteisiin ja omaperäiseen estetiikkaan. Kirjaa täydentävät ainutlaatuiset japanilaisten tekijöiden alkuperäishaastattelut, joissa ääneen pääsevät eri musiikkityylien edustajat legendaarisesta nykysäveltäjä Toshi Ichiyanagista miljoonia albumeita myyneeseen poptähti Takako Okamuraan.

Tämä maailmanlaajuisestikin ainutlaatuinen perusteos kertoo muun muassa, miksi japanilaiset rakastavat karaokea, kuinka taiko-rummuttajien hypnoottinen syke valloitti maailman, miksi Japanissa populaarimusiikilla on niin poikkeuksellinen asema ja miten maasta tuli peli- ja elokuvamusiikin suurvalta. Se paljastaa myös, että Japanissa on tehty maailman ensimmäinen painettu nuotti 1400-luvulla sekä versioita suomalaisista pop-kappaleista jo 1960-luvulla.

Sisällys

Kirjoittaja

Lasse Lehtonen. Kuva Milla Taalassalo

Lasse Lehtonen, FT, on japanilaiseen musiikkiin erikoistunut tutkija Helsingin yliopistosta.

Kuunteluvinkkejä: kirjassa käsiteltyjä musiikkikappaleita

Miltä kirjassa käsitelty japanilaisen musiikin maailma kuulostaa ja näyttää? Tutustu tässä linkkien kautta musiikkikappaleisiin ja teoksiin, joita kirjassa muun muassa käsitellään!

Osa 1
Osa 2
Osa 3

(Linkit ovat YouTube-linkkejä. Kirjan kustantaja tai tekijä eivät ole vastuussa linkkien sisällöstä.)

Kirjan haastattelut

Lue, millaisia Lasse Lehtosen tapaamiset japanilaisen musiikin kärkitekijöiden kanssa olivat.

Haastatteluissa on mukana nykysäveltäjä Toshi Ichiyanagi, shakuhachi-mestari Tadashi Tajima, viihdemusiikkisovittaja Mitsuo Hagita, elokuva- ja anime-säveltäjä Tamiya Terashima, laulaja-lauluntekijä Takako Okamura sekä pelimusiikkisäveltäjät Yasunori Nishiki ja Rina Yūgi.

 

 

Laita hyvä kiertämään: