Antti Kasvio: Kestävä työ ja hyvä elämä

9789524953252Kestävä työ ja hyvä elämä on kirja työelämän historiasta, nykyisyydestä ja tulevaisuudesta.

Perinteinen palkansaajayhteiskunta on tullut tiensä päähän. Tulevaisuudessa työelämän sirpaloituminen jatkuu edelleen ja jyrkät ansiotuloihin ja sitä kautta hyvinvointiin liittyvät erot syvenevät entisestään.

Yksittäiset ihmiset joutuvat ponnistelemaan yhä ankarammin selvitäkseen elämässään. Monille kilpailu käy liian kovaksi.

Miten tähän on tultu? Onko mitään tehtävissä? Vai onko vain pärjättävä parhaansa mukaan?

Ratkaisuja on tavattu etsiä taloudellisen toiminnan laajentamisesta ja tehostamisesta. Tämä ei enää käy päinsä. Ihmiskunnan taloudellisten toimintojen tuloksena koko elonkehän olemassaolon perustat ovat hauraat jo nyt. Mutta hyvän elämän edellytykset voidaan luoda myös nykyistä niukemmissa aineellisissa oloissa. On mahdollista luoda kestävän työn kulttuuri, joka avaa ihmisille mahdollisuuden nykyistä laadukkaampaan elämään.

Kestävä työ ja hyvä elämä on painava ja pitkäjänteiseen tutkimustyöhön perustuva puheenvuoro keskustelussa Suomen ja hyvinvointivaltion uhkista ja mahdollisuuksista 2000-luvun globaalissa ympäristössä.

Sisällys

Kirjoittaja

Antti Kasvio, YTT, dos., työskentelee vanhempana tutkijana Työterveyslaitoksella. Hän on toiminut erilaisissa työelämän asiantuntijatehtävissä koko uransa ajan.

” (…) yhtään peltohehtaaria ei enää tulla viljelemään vuonna 2050 missään päin maailmaa miettimättä huolella, mitä lajikkeita juuri tuonkaltaisessa ympäristössä on järkevintä kasvattaa (…) luonnon häiriintymättä.”

”Suomi ja muut Pohjoismaat ovat olleet palkkatyön modernisaation edelläkävijöitä aiemminkin. Ne voivat olla sitä myös tulevaisuudessa.”

Laita hyvä kiertämään: