Ulla Kumpula, Jaakko Kaprio, Anniina Lavikainen & Irma Moilanen (toim.): Kiehtova kaksosuus

Monikkous ihastuttaa, ihmetyttää ja joskus kauhistuttaakin. Monikkovauvojen vanhemmat saattavat onnittelujen sijaan kuulla voivottelua siitä, miten rankkaa arki varmasti tulee olemaan. Varsinkin toisiaan muistuttavat kaksoset niputetaan helposti yhteen ja heidän yksilöllisyytensä saatetaan sivuuttaa. Monikkosisaruus on kuitenkin ilmiö, jonka kaikki kaksoset, kolmoset ja neloset perheineen kokevat omalla tavallaan.

Kiehtova kaksosuus käsittelee kaksosten ja muiden monikkosisarusten elämää monipuolisesti ja moniäänisesti. Millaisia uskomuksia ja kulttuurisia kuvia kaksosuuteen liitetään? Millaista on odottaa, hoitaa ja kasvattaa kahta tai useampaa samanikäistä lasta? Miten elämänmittainen sisarussuhde vaikuttaa identiteetin kehitykseen, ja miten monikkosisarukset itse kokevat tämän suhteen? Mukana on myös lähipiirin – esimerkiksi puolison, isovanhemman ja lapsen – näkökulmia.

Tutkitun tiedon lisäksi teokseen sisältyy runsaasti haastatteluja ja omakohtaisia kertomuksia, joissa monikkosisarukset ja heidän läheisensä pääsevät ääneen.

Sisällys

Toimittajat

Ulla Kumpula

Ulla Kumpula, YTM, on Suomen Monikkoperheet ry:n toiminnanjohtaja ja kaksosten äiti.

 

 

 

 

 

 

Jaakko Kaprio. Kuva Helsingin yliopisto

Jaakko Kaprio, LKT, on kaksostutkija ja geneettisen epidemiologian professori Helsingin yliopistossa.

 

 

 

 

 

 

Anniina Lavikainen

Anniina Lavikainen, VTM, on Kuuloliiton kehittämispäällikkö, kaksosten äiti ja kaksosen tytär.

 

 

 

 

 

 

Irma Moilanen

Irma Moilanen, LKT, on kaksostutkija ja lastenpsykiatrian emeritaprofessori Oulun yliopistossa.

 

 

 

 

 

 

Muut tekijät
Ida Hartikainen, FM, on yleisen kirjallisuustieteen tohtorikoulutettava Turun yliopistossa, äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja sekä kaksosten äiti.
Jouko Huttunen, KT, on isyystutkija, yliopistonlehtori emeritus Jyväskylän yliopistossa ja kaksosten isä.
Sanna Karjalainen on kulttuuriantropologiasta valmistunut filosofian maisteri, Itä-Aasian tutkimuksen opiskelija Helsingin yliopistossa sekä kaksosen tytär.
Nancy L. Segal, PhD, on kaksostutkija ja psykologian professori Kalifornian osavaltionyliopistossa (California State University, Fullerton).
Tuulikki Trias, LT, on lastenpsykiatrian erikoislääkäri ja psykoterapeutti.

Kertomusten kirjoittajat
Taru Hallikainen, Neea Härkönen, Sirkka Liisa Keränen, Anniina Lavikainen, Erika Löövi, Susanna Markkula, Piipa Nivola, Sakari Orava, Heli Pesonen ja Kirsi Vierula sekä nimimerkit ”Amalia” ja ”Eija”.

Haastatellut
Juho Milonoff, Tuomas Milonoff, Santeri Rinne, Waltteri Rinne, Ari Roponen, Tero Roponen, Teemu Tuormaa, Tuija Tuormaa, Hanna, Mari ja Tiina sekä nimimerkit ”Heidi” ja ”Laura”.

Laita hyvä kiertämään: