Koko kansan murreilta 7.5.2013

PrintJokaisella on henkilökohtainen suhde murteeseen: se ihastuttaa ja vihastuttaa, mutta ei jätä ketään kylmäksi. Murteet kertovat aikansa kulttuurista ja muuttuvat maailman mukana.

Kaikille avointa Koko kansan murreiltaa vietetään tiistaina 7.5.2013 kello 16.00–17.30 Arppeanumin auditoriossa (Snellmaninkatu 3, 2.krs, Helsinki). Pitkän linjan murremiehet Erkki Lyytikäinen, Jorma Rekunen ja Jaakko Yli-Paavola jutustelevat murteista ja soittavat myös murrenäytteitä. Haastattelijana toimii Hannu Taanila.

Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Tule mukaan kuuntelemaan, ihmettelemään ja keskustelemaan!

Koko kansan murreilta liittyy hiljattain julkaistuun Suomen murrekirjaan. “Suomen murrekirjan tarkoitus on saattaa silmin nähtäväksi ja korvin kuultavaksi, millaista on ollut muutaman vuosikymmenen takainen vapaa, arkinen murrepuhe Suomessa”, kertovat kirjan tekijät.

Murteita on tallennettu järjestelmällisesti 1960 ja 1970 -luvuilla haastattelemalla pitäjien vanhoja kanta-asukkaita heidän omissa elämänpiireissään. Äänitallenteita säilytetään Kotimaisten kielten keskuksessa.

Suomen murrekirja (Gaudeamus 2013) on murteentutkimuksen suurteos. Kirja sisältää katkelman lähes jokaisesta pitäjänmurteesta sekä päämurrealueiden yleisesittelyn. Kokonaisuutena teos on ainutlaatuinen mosaiikki menneen maailman elämästä.

Kirjasta tietoa:
https://www.gaudeamus.fi/suomenmurrekirja/

Suomen murrekirja puhuu. Kaikki näytteet ovat vapaasti kuunneltavissa verkossa osoitteessa www.kotus.fi/suomenmurrekirja.

Tervetuloa!

Laita hyvä kiertämään: