Rose-Marie Peake & Riikka-Maria Rosenberg: Korsetti ja krusifiksi

Urbanisoituvassa 1600-luvun Euroopassa pariisilaisnaiset olivat poikkeuksellisen itsenäisessä asemassa. Kurtisaani, aatelisnainen ja hyväntekeväisyystyölle omistautunut nunna kuuluivat kaikki barokin ajan eliittinaisiin, joiden elämäntapaa ja vaikutusvaltaa aikalaisetkin hämmästelivät.

Korsetti ja krusifiksi­ vie lukijan aikamatkalle vaikutusvaltaisten pariisittarien arkeen ja juhlaan. Barokin yltäkylläinen maailma avautuu kolmen kiehtovan naisen – Ninon de Lenclos’n, Madame de Sévignén ja Louise de Marillacin – kautta. Lukija pääsee osaksi heidän elämäänsä myös fiktiivisten katkelmien myötä.

Kirjassa tutustutaan koko naiseuden kaareen, joka iloineen, suruineen ja velvollisuuksineen yhdisti niin maallisen kuin hengellisenkin yläluokan pariisittaren. Toisaalta muodin ja kotien tarkastelu paljastaa myös ajan räikeän sosiaalisen eriarvoisuuden sekä yläluokan kerskakulutuksen ja velkaantumisen.

Sisällys

Riikka-Maria Rosenberg ja Rose-Marie Peake

 

 

 

 

 

 

 

 

Kirjoittajat

Rose-Marie Peake, FT, historioitsija, toimii tutkijatohtorina Suomen Akatemian Kokemuksen historian huippuyksikössä Tampereen yliopistossa. Hänen tutkimusteemoihinsa kuuluvat sukupuoli, seksuaalisuus ja uskonto uuden ajan alun Euroopassa, etenkin Ranskassa.

Riikka-Maria Rosenberg, FT, historioitsija, on freelancekirjoittaja ja -kirjailija. Hän on väitellyt Helsingin yliopistossa, ja hänen erikoisalueitaan ovat muoti, eliitin asumiskulttuuri sekä seksuaalisuus uuden ajan alun Ranskassa.

Kuva Emma Sarpaniemi.

 

Barokin ajan pariisittaret muotikuvissa

 

 

Laita hyvä kiertämään: