Massimiano Bucchi: Kuinka voitetaan Nobelin palkinto

Vuonna 1901 Wilhelm Conrad Röntgen vastaanotti kaikkien aikojen ensimmäisen Nobelin fysiikanpalkinnon löydöstä, jota hän itse piti hyvin vaatimattomana. Maailman kuuluisin palkinto on siitä lähtien rakentanut kuvaa tieteestä ja sen tekijöistä, keksinnöistä ja kehityksestä. Nobelisteja on pidetty luovina neroina ja kansallissankareina, jotka ovat antaneet tieteelle kasvot.

Kuinka voitetaan Nobelin palkinto sukeltaa Nobelin tiedepalkintojen historiaan niiden voittajien matkassa. Albert Einsteinin, James Watsonin ja Marie Curien tarinoiden lisäksi tutustutaan kaikkien aikojen nuorimpaan ja vanhimpaan nobelistiin sekä moniin tyypillisiin ja epätyypillisiin voittajiin. Osansa saavat myös tuntemattomammiksi jääneet palkinnonsaajat.

Voittajien ohella tarkastellaan itse palkintoa: sen historiaa ja myöntämisen käytänteitä. Kirja on varsinainen Nobel-trivian käsikirja kuvatessaan niin voittajien valintaprosessia kuin juhlallisuuksien kulkuakin. Teoksen näkökulma on vahvasti tieteessä, sen arvossa ja merkityksessä yhteiskunnalle.

”Olen päättänyt käyttää osan omaisuudestani perustaakseni palkinnon, joka jaetaan joka viides vuosi, kaikkiaan kuusi kertaa, sillä jollei ihmiskunnan onnistu kolmessakymmenessä vuodessa uudistaa nykyistä järjestelmäänsä, vaivumme väistämättä takaisin barbariaan.” Alfred Nobel suunnitelmistaan koskien rauhanpalkintoa

”Tieteenalojen ja niiden raja-aitojen oikullinen ja usein nurkkakuntainen määrittely voidaan nähdä myös humoristisessa valossa. Tiedeyhteisössä tunnetaan hyvin Arthur Blochin kuuluisa lausahdus ‘jos se on vihreä tai liikkuu, se on biologiaa, jos se haisee, kemiaa, ja jollei se toimi, fysiikkaa’, jonka monet tutkijat kiinnittävät laboratorioidensa seinille.”

”Einsteinille myönnetyn Nobel-palkinnon vaiheet kuuluvat palkinnon historian vaivalloisimpiin. Jälkiviisaasti asiaa tarkasteltaessa vaikuttaa käsittämättömältä, että tiedeakatemialta kului kaksitoista vuotta Einsteinin ensimmäisestä ehdolle asettamisesta palkinnon myöntämiseen ja vielä käsittämättömämmältä se, ettei hän saanut palkintoa suhteellisuusteorian kehittämisestä.”

Sisällys

Kirjoittaja

Massimiano Bucchi on professori Trenton yliopistossa Italiassa. Hänen alansa on tieteen, teknologian ja yhteiskunnan suhde. Hän on myös toiminut vierailevana professorina useissa yliopistoissa Aasiassa, Euroopassa, Pohjois-Amerikassa ja Oseaniassa. Hän on kirjoittanut useita tiedettä popularisoivia kirjoja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Laita hyvä kiertämään: