Raija Sollamo & Mika S. Pajunen (toim.): Kuolleenmeren kadonnut kansa

Kuolleenmeren kadonnut kansa suojap.aiVuonna 1947 muutama paimenpoika Kuolleenmeren luoteiskulmalla Qumranissa heitteli ajankulukseen kiviä läheiseen luolaan. Kuului erikoinen kilahdus – kivi oli osunut saviruukkuun, jonka sisällä oli kirjakääröjä. Löytö oli ainutlaatuinen. Vanhimmat ruukun sisältämät tekstit olivat toiselta vuosisadalta ennen ajanlaskua ja uusimmat Jeesuksen jälkeiseltä ajalta.

Kuolleenmeren kadonnut kansa kuvaa juutalaisesta yhteisöstä eriytyneen ryhmän arkielämää: rituaaleja, sääntöjä, käytöstapoja, ruokakulttuuria ja runoutta. Mitä yhteisössä ajateltiin esimerkiksi tyhmyydestä ja häpeämättömistä naisista tai mitä olivat punaruskean lehmän rituaali ja Belialin seuraajien kiroaminen? Teksteihin ja niiden taustalla olevaan Qumranin yhteisöön tutustutaan kuvitteellisen Jaakob Ben Elieserin kokemusten kautta.

Suomennoskokoelma on kansainvälisesti arvostettujen suomalaisten Qumran-tutkijoiden työn tulosta. Teos valaisee radikaalin uskonnollisen yhteisön identiteetin muodostusta ja ideologian kehitystä juutalaisessa kulttuurissa aikana, josta tiedämme lähinnä Uuden testamentin tekstien perusteella.

Nämä ovat säädökset, joiden mukaan yhdyskunnassa on suoritettava tutkinta tapauksittain. (…) Jos joku vastaa toiselle uppiniskaisesti tai puhuu kärsimättömästi, niin että horjuttaa veljeyden perustusta, vastustamalla ylemmäksi kirjoitetun lähimmäisensä neuvoa ja ottamalla lаin omiin käsiinsä, häntä tulee rangaista sulkemalla hänet ulkopuolelle yhdeksi vuodeksi. (…) Jos joku puhuu typeryyksiä: kolme kuukautta. Jos joku keskeyttää lähimmäisensä puheen: kymmenen päivää. Jos joku käy makuulle ja nukahtaa yhteisen kokouksen istunnossa: kolmekymmentä päivää.

Mutta voima, mahti ja suuri viha ovat tulen liekeissä kaikkien tuhon enkeleiden käsissä niitä varten, jotka ovat uppiniskaisia tielle ja inhoavat Lakia: Heistä ei jää ketään jäljelle eikä yksikään heistä реlastu, sillä Jumala ei heitä muinoin valinnut.

 

Sisällys

Toimittajat

Professori Raija Sollamo, Helsingin yliopiston teologinen tiedekunta, Raamatun alkukielten professori (emerita), erityisalueina Septuaginta ja Qumran.
Tutkijatohtori TT Mika S. Pajunen, Helsingin yliopiston teologinen tiedekunta, VT:n eksegetiikan tutkija, erityisalueina Qumran ja psalmitutkimus sekä muinaiset käsikirjoitukset.

Muut suomentajat

Katri Antin
Michael Cox
Riitta Granroth
Tapani Harviainen
Jutta Jokiranta
Ruut Jokiranta
Asko Kantola
Hanna-Riitta Katsarou
Ilari Lahtela
Antti Leinonen
Marketta Liljeström
Osmo Luukkonen
Sarianna Metso
Martti Nissinen
Hanna Nortomaa
Jessi Orpana
Eija Pajunen
Juha Pakkala
Elina Perttilä
Nea Pohja
Magnus Riska
Markus Saukkonen
Christian Seppänen
Laura Sippel
Pentti Tepsa
Hanna Tervanotko
Mikko Tolonen
Riikka Tuori
Elisa Uusimäki
Pirkko Valkama
Hanna Vanonen
Hanne von Weissenberg
Johan Westerlund

Laita hyvä kiertämään: