Pekka Lehtonen & Martti Perämäki: Lähikuvassa kuikka (03/2019)

Kuuik-kukuuik-kukuuik!

Kuikan reviirihuudolta tuskin on välttynyt yksikään suomalainen. Huudostaan nimensä saanut lystikäs lintu tunnetaan myös virtaviivaisesta puvustaan ja punaisista silmistään. Japaniksi kuikan nimi merkitsee ”suurten aaltojen samuraita”. Meillä mökkiläisten ilona järviä partioivat kuikat eivät ehkä herätä yhtä mahtipontista mielikuvaa, vaan kyse on pikemminkin puolitutusta naapurista, jonka juttelun kuulee päivittäin järvenselältä.

Lähikuvassa kuikka tarjoaa kattavan tietopaketin kuikan käyttäytymisestä ja pesinnästä unohtamatta kansanperinteen tarinoita. Pääosassa teoksessa ovat kuitenkin ainutlaatuiset valokuvat, joiden avulla lukija pääsee sukeltamaan kuikkaelämän kiehtoviin yksityiskohtiin. Tiesitkö esimerkiksi, että nuoret kuikat opettelevat ensimmäiset vuotensa lintuelämää merialueilla ja vasta pariutumisen jälkeen etsivät rauhaisan pesimäjärven, jonne ne siitä eteenpäin palaavat aina uudestaan?

Kirjoittajat

Pekka Lehtonen, FT, on analyyttisen kemian dosentti Helsingin yliopistossa. Hänen tutkimusteemansa keskittyvät kuikan käyttäytymiseen, äänten tutkimukseen ja kuikkien pitkäaikaiseen jokavuotiseen seurantaan samalla järvialueella.
Martti Perämäki, maatalous- ja metsätieteiden tohtori ja metsänhoitaja, on jäänyt eläkkeelle Helsingin yliopistosta. Hän on lintujen ihailija ja innokas lintuvalokuvaaja.

Laita hyvä kiertämään: