Pekka Lehtonen & Martti Perämäki: Lähikuvassa kuikka

WWF:n Vuoden luontokirja -ehdokas 2019

Kuuik-kukuuik-kukuuik!

Kuikan reviirihuudolta tuskin on välttynyt yksikään suomalainen. Huudostaan nimensä saanut lystikäs lintu tunnetaan myös virtaviivaisesta puvustaan ja punaisista silmistään. Japaniksi kuikan nimi merkitsee ”suurten aaltojen samuraita”. Meillä mökkiläisten ilona järviä partioivat kuikat eivät ehkä herätä yhtä mahtipontista mielikuvaa, vaan kyse on pikemminkin puolitutusta naapurista, jonka juttelun kuulee päivittäin järvenselältä.

Lähikuvassa kuikka vie lukijansa kesäiseen järvimaisemaan ja esittelee kuikkien käyttäytymistä jäidenlähdöstä syksyiseen muuttoon. Pääosassa teoksessa ovat kuitenkin ainutlaatuiset valokuvat, joiden avulla lukija pääsee sukeltamaan kuikkaelämän kiehtoviin yksityiskohtiin. Tiesitkö esimerkiksi, että parveen liittyvä yksilö suorittaa nokkatervehdyksen parven etummaisen etummaisen kuikan kanssa tai että parvessa kuikat pitävät toisiinsa jatkuvaa yhteyttä pienin rupatteluäänin.

Sisällys

Kirjoittajat

Pekka Lehtonen

Pekka Lehtonen, FT, on analyyttisen kemian dosentti Helsingin yliopistossa. Hänen tutkimusteemansa keskittyvät kuikan käyttäytymiseen, äänten tutkimukseen ja kuikkien pitkäaikaiseen jokavuotiseen seurantaan samalla järvialueella.

Martti Perämäki

 

 

Martti Perämäki, maatalous- ja metsätieteiden tohtori ja metsänhoitaja, on jäänyt eläkkeelle Helsingin yliopistosta. Hän on lintujen ihailija ja innokas lintuvalokuvaaja.

 

 

 

 

 

 

Laita hyvä kiertämään: