Jukka Korpela: Länsimaisen yhteiskunnan juurilla

Ihmisarvot, puolueeton oikeuslaitos ja mielipiteenvapaus vai kunnia, perinne, Jumalan järjestys ja yhteisön etu?

Perustava ajatustapojen ja arvomaailman konflikti tuntuu jatkuvasti luovan kuilua lännen ja idän välille sekä Lähi-idässä että Euroopan sisällä. Molemmilla sivilisaatioilla on kuitenkin yhteinen alkukoti. Milloin ja miksi tällainen vastakkainasettelu on syntynyt?

Länsimaisen yhteiskunnan juurilla vie lukijan aikamatkalle antiikin ja keskiajan avainkäänteisiin, joissa yhteiskuntaelämän ja ajattelutavan perusteet muuttuivat. Se selvittää muun muassa, millainen oli hellenistinen kulttuuri, joka yhdisti valtakuntia Välimereltä Intiaan, ja mitkä historialliset kehityskulut saivat Länsi-Euroopan valitsemaan 1100-luvulla eri tien kuin Itä-Eurooppa. Tien, joka johti totuutta selvittävän yksilön syntyyn.

Historian Ystäväin Liitto valitsi Länsimaisen yhteiskunnan juurilla -kirjan Vuoden 2015 historiateokseksi.

“Rationalistinen filosofia teki jumalan tarpeettomaksi ja johti ateistisiin oppeihin ja moniarvoisuuteen. Se lopetti ajatuksen ihmisen tietoa korkeammasta jumalan tiedosta ja tuomitsi ajatuksen uskonnollisesta fundamentalismista epä-älylliseksi. Samalla vahvistui käsitys laeista ihmisten säätäminä normeina, joilla on tarkoitus rakentaa yhteiskunnan järjestystä eikä toteuttaa jumalan iankaikkista suunnitelmaa.”

Sisällys

Kirjoittaja

Jukka Korpela on Itä-Suomen yliopiston yleisen historian professori.

Laita hyvä kiertämään: