Ioan M. Lewis: Somalia ja Somalimaa – kulttuuri, historia ja yhteiskunta

9789524953276Somalit ovat pitkään olleet yksi Suomen suurimmista maahanmuuttajaryhmistä, mutta silti heidän kotimaansa on suomalaisille etäinen ja tuntematon.

Somalia ja Somalimaa tarjoaa perustiedot moni-ilmeisestä alueesta, joka usein mainitaan vain väkivaltaisten tapahtumien yhteydessä.

Teos kartoittaa ytimekkäästi Somalian ja Somalimaan historian polttopisteitä sekä pureutuu lähimenneisyyden traagisten tapahtumien syihin ja seurauksiin. Samalla se tarjoaa kuvan klaanien monimutkaisista sisäisistä ja keskinäisistä suhteista sekä alueen rikkaasta ja monipuolisesta kulttuuriperinnöstä. Näin teos auttaa ymmärtämään nykyhetken sekavaa ja muuttuvaa tilannetta Somaliassa ja Somalimaassa.

”Väestöstä 60–70 prosenttia on paimentolaisia tai heillä on paimentolaisiin perheside, vaikka monet elävät nykyään kaupungeissa ainakin osan vuodesta. Useimmat muistakin maatyöläisistä pitävät karjaa. Huomattavasti pienempi osa väestöstä elää pääosin rannikon keskuksissa ja saa elantonsa kaupasta tai kalastuksesta. Jako kierteleviin paimentolaisiin ja maanviljelijöihin vastaa karkeasti huomattavinta Somalian kulttuurijakoa.”

”Vanhana kauppapaikkana Mogadishu on kauan ollut kosmopoliittinen. Kaupungissa on ollut vanha ja erillinen arabialaissomalialainen väestö nimeltä reer Xamar (kirjaimellisesti ‘Mogadishun ihmiset’). Lisäksi siellä on 1900-luvun alusta asti ollut edustajia kaikista somaliryhmistä. Nämä aikoja sitten urbanisoituneet yhteisöt ovat saaneet elantonsa muun muassa kulta- ja hopeaesineillä, kengillä ja nahoilla, kutomisella ja kalastuksella. Siellä olivat myös ashrafit (profeetan jälkeläiset) ja muut uskonnolliset erityisryhmät.”

”Vaikka somalit arvostavat ulkomaalaisten yrityksiä hallita heidän vaikeaa kieltään, heidän mielihyväänsä varjostavat syvälle juurtuneet ennakkoluulot. Heillä on voimakas kansallinen itsekunnioitus erityispiirteitään kohtaan, mikä saattaa joskus näyttäytyä jopa ylimielisyytenä. He myös toivovat säilyttävänsä kulttuurinsa salaisuudet ja jakavansa niitä vain omilla ehdoillaan ja tavoillaan.”

Sisällys

Kirjoittaja

Ioan Lewis (1930–2014) oli antropologian emeritusprofessori London School of Economics -yliopistossa. Afrikan sarven lisäksi hän tutki muun muassa islamin ja perinteisten yhteisöjen välisiä suhteita.

Laita hyvä kiertämään: