Luokkaretki laitakaupungille

WP_20151015_003

Yhteiskunnan pohjakerroksiin tehdyllä matkalla tarkasteltiin vähäosaisuutta ja sosiaalisia etäisyyksiä sekä ruohonjuuritasolta että lintuperspektiivistä.

Joukko yhteiskunnallisista asioista kiinnostuneita toimittajia ja järjestöjen edustajia valmistautui harmaana torstai-aamuna tavallisesta poikkeavalle luokkaretkelle. Osallistujille jaetuista eväspusseista huolimatta kyseessä ei ollut kouluajoilta tuttu hilpeä tapahtuma, vaan aamupäivän mittainen sukellus narkomaanien, romanien ja syrjäytyneiden kaltaisten yhteiskunnan vähäosaisten keskuuteen paikkoihin, jotka pysyvät valtaväestöltä piilossa. Retken päämääränä oli tutustua huono-osaisuuden ilmiöihin sekä pohtia heikompaan asemaan joutuneille tarkoitettujen palveluiden tuottamista.

Minibussiin nousseen reilun kymmenen hengen retken järjesti Gaudeamus yhdessä Helsingin Diakonissalaitoksen kanssa. Yliopettajan viran täytti hyvinvointisosiologian professori Juho Saari, jonka teos Huono-osaiset. Elämän edellytykset yhteiskunnan pohjalla (Gaudeamus 2015) jaettiin osallistujille matkaoppaaksi päivän teemoihin.

WP_20151103_001Munkkisaaren Päihde- ja mielenterveystyön palvelukeskuksen korvaushoidon yhteisössä työntekijät avasivat toimittajille toiminnan arkea ja tulevaisuutta. Tavoitteena keskuksella on suonensisäisten huumeidenkäyttäjien HIV-tartuntojen vähentäminen. Osa osallistujista pääsi kokemaan, miltä tuntuu asiointi korvaushoitoluukulla, ja jälkeenpäin retkeläisille tarjoutui myös mahdollisuus jutella kahvikupin äärellä paikan asiakaskunnan kanssa. Kun bussi jo matkasi seuraavaan kohteeseen, perkasivat toimittajat Juho Saaren kanssa huumeidenkäytön ja vähäosaisuuden ilmiötä laajemmasta yhteiskunnallisesta näkökulmasta.

Toisessa pysähdyspaikassa toimittajat johdatettiin kapeaa metsäpolkua pitkin pienelle teltalle, jossa Suomeen muuttanut romaniperhe yöpyy. Luokkaretkeläiset keskustelivat tulkin välityksellä paikalla olleiden kanssa asumisesta teltassa, elämästä Suomessa sekä matkustamisesta Euroopan halki. Vierailun jälkeen bussissa pohdittiin ajankohtaiseksi muodostunutta maahanmuuttoilmiötä ja sen vaikutuksia Suomelle.

Itäkeskuksessa sijaitseva Stoori & Salli on hyvin matalan kynnyksen erityispäiväkeskus, jossa vähäosaiset voivat levätä, peseytyä ja viettää aikaa. WP_20151103_006Ruokailuun heillä on mahdollisuus euron hinnalla, lisäksi tarjonta kattaa terveydenhuoltopalvelut. Tutustumiskierroksella keskuksen henkilökunta esitteli muun toiminnan lisäksi käytävän varrella sijaitsevaa kaappia, josta huumeidenkäyttäjät voivat valvotusti hakea puhtaita neuloja.

Diakonissalaitoksen henkilökunta ja professori Saari johdattivat ryhmän puolenpäivän tienoilla retken neljänteen ja viimeiseen kohteeseen, nuorten Vamos-palvelukeskukseen. Sen tavoitteena on tukea ja auttaa syrjäytyneitä nuoria hakeutumaan töihin tai opintojen tielle. Lounaan yhteydessä toimittajat kuuntelivat ja juttelivat kouralliselle paikalle saapuneita nuoria. Palvelukeskuksen työntekijät ja luokkaretkeläiset kävivät myös läpi Vamoksen rahoituskanavia sekä pyrkimystä nuorten kokonaisvaltaiseen kohtaamiseen.

Osallistujat avasivat tunnelmiaan Luokkaretkestä laitakaupungille samalla kun minibussi kaartoi päätepisteeseensä Rautatieaseman kupeeseen. Matka herätti runsaasti ajatuksia, esimerkiksi huono-osaisille tarkoitettujen palveluiden säilymistä sekä järjestämistä tulevaisuudessa pohdittiin vilkkaasti. Kokonaisuudessaan retken koettiin myös tarjoavan äänen niille, joilla ei sitä muuten ole.

WP_20151015_008

Laita hyvä kiertämään: