Jyrki Kallio (suom. & toim.): Mestari Kongin keskustelut

Mestari Kongin keskustelut kansi.aiMestari Kongin opetusten pohjalle rakentunut kungfutselaisuus on jo yli kahden vuosituhannen ajan muodostanut itäaasialaisten yhteiskuntien henkisen selkärangan. Kungfutselaisuuden ydin on vastavuoroisuudessa. Opeissa korostuvat kunniallisuus, oikeamielisyys, uskollisuus ja huomaavaisuus.

Mestari Kongin keskustelut sisältää suomennoksen Mestarin ja hänen opetuslastensa vuoropuhelujen kokoelmasta Keskustelut. Niiden myötä tutustutaan hänen opetuksiinsa, elämänkatsomukseensa sekä näkemyksiinsä ihanteellisesta yhteiskunnasta ja yksilöstä. Mukana on myös vasta löydettyjä, varhaisia tekstejä.

Lisäksi teoksessa esitellään oppisuunnan myöhempien kehittäjien ajatuksia ja nyky-Kiinan vilkasta keskustelua kungfutselaisuuden olemuksesta. Kungfutselaisuus on edelleen erottamaton osa itäaasialaista maailmankatsomusta.

”Mestari Kong on kiinalaisille kuin Väinämöinen meille suomalaisille: myyttinen sankari, tietäjä ja kansakunnan henkinen kantaisä. Mestari Kong katsoi itse vaatimattomasti vain välittäneensä vanhojen aikojen oppeja edelleen (…)”

Mestari sanoi: ”Herrasmies häpeää sitä, että hänen sanansa menevät pidemmälle kuin hänen tekonsa.” (Keskustelut, XIV.27.)

Mestari sanoi: ”Nähdessäsi jalon miehen mieti, miten voit tulla hänen vertaisekseen. Nähdessäsi halvan miehen tutkaile omaa sisintäsi.” (Keskustelut, IV.17.)

Suomentaja ja toimittaja

Kallio_Jyrki_Kuva_Scott_Mills.CMYK
Kuva: Scott Mills

Filosofian lisensiaatti Jyrki Kallio työskentelee vanhempana tutkijana Ulkopoliittisessa instituutissa erityisalanaan Kiinan poliittinen kulttuuri. Hän on seurannut paljon Kiinassa käytävää yhteiskunnallista keskustelua, joka liittyy perinteisten oppisuuntien, kuten kungfutselaisuuden, sisä- ja ulkopoliittiseen merkitykseen. Gaudeamus on julkaissut Kallion suomennoksia Kiinan klassisesta proosakirjallisuudesta trilogiana (Jadekasvot 2005, Jadelähde 2007 ja Jadepeili 2008).

Kirjoittajavieras: Jyrki Kallion kääntämä Jade-trilogia johdattaa Kiinan pysyvimpien arvojen pariin

 

Laita hyvä kiertämään: