Arto Mustajoki: Myrsky vodkalasissa

9789524954112Voiko Venäjää ymmärtää? Miten naapurissa suhtaudutaan maailmaan? Entä miten muumit ja venäläinen sielunmaisema liittyvät yhteen? Venäjän kielen ja kirjallisuuden professori Arto Mustajoen uran monet säikeet punoutuvat yhteen lämpimässä ja kipakassa kirjoituskokoelmassa Myrsky vodkalasissa, jossa pohditaan niin Venäjän kuin kotimaankin kysymyksiä. Mustajoki tähyää teoksessa Suomen tulevaisuuteen ja tarjoaa kurkistuksen myös tiedepolitiikan areenoille sekä budjettileikkauksien koettelemaan yliopistoon. Työmatkat Krimille ja Turkmenistaniin taas avaavat uudella tavalla Venäjän muiden naapurimaiden todellisuutta.

Monipuolisista teksteistä välittyvät tutkijan intohimo tiedettä kohtaan, tiedekunnan dekaanin valta ja vastuu sekä aito kiinnostus ajankohtaisiin ilmiöihin – urheilua unohtamatta. Yhdistävänä teemana on toive siitä, että ihmiset ymmärtäisivät toisiaan ja malttaisivat syventyä aitoon dialogiin vaikeinakin aikoina.

Sisällys

Kirjoittaja

Arto Mustajoki on Helsingin yliopiston venäjän kielen ja kirjallisuuden professori emeritus. Hän on myös akateemisen hallinnon moniottelija, joka on toiminut muun muassa Helsingin yliopiston vararehtorina sekä humanistisen tiedekunnan dekaanina. Tiedon tuominen suuren yleisön saataville on Mustajoelle tärkeää, ja hän onkin laatinut lukuisia oppikirjoja, tv:n opetusohjelmia ja muita yleistajuisia tietoteoksia. Mustajoen teos Kevyt kosketus venäjän kieleen voitti tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon vuonna 2013 ja oli Tieto-Finlandia-ehdokas.

Laita hyvä kiertämään: