Riitta Mäkinen & Marja Engman (toim.): Naisten aika

9789524953726Suomessa kuohui 1800-luvun lopulla, ja naiset vaativat oikeutta opiskeluun, julkiseen toimintaan ja henkiseen työhön. Mutta keitä olivat nämä edelläkävijät, ensimmäiset oppineet naiset? Millaisia ratkaisuja he tekivät, ja mitä heistä tuli?

Naisten aika esittelee joukon varhaisia suomalaisia vaikuttajanaisia. Mukana on ensimmäisiä naisylioppilaita, kansainvälisiä vaikuttajia ja muita oman tiensä kulkijoita – ensimmäinen naispuolinen tohtori Lydia Seseman, ensimmäinen naismaisteri Emma Irene Åström, ensimmäinen naislääkäri Rosina Heikel, lääketieteen tohtori Karolina Eskelin, professori Alma Söderhjelm, filosofian tohtori Tekla Hultin ja yhteiskuntavaikuttaja Hedvig Gebhard. Näitä naisia yhdisti intohimo tietoon, rakkaus kirjoihin sekä rohkeus uhmata vallitsevia normeja.

Nämä naiset loivat yhteyksiä monin tavoin niin Suomessa kuin kansainvälisestikin. Teos selvittää, millaisissa yhteisöissä nämä sankarittaret vaikuttivat ja millaisia verkostoja heidän toimintansa taakse kätkeytyi.

“Rosina Heikelin (…) lääkäriveli Alfred otti kantaa sisarensa ura-aikeisiin. (…) Vaikka Alfred ei periaatteessa tyrmännyt ajatusta, hän näki Rosinan tavoitteen toteutumisen tiellä monia käytännön ongelmia. Suurin oli riittävän monipuolisen koulutuksen hankkiminen. Teoriaa Rosina voisi oppia kirjoista, mutta entä anatomian opinnot ja klinikkapalvelu? Erityisen suuri kompastuskivi oli anatomia. Rosinan kannattaisi ensi töikseen hakeutua ruumishuoneelle kokeilemaan, kestikö hän ruumiiden hajua. Monet eivät nimittäin kestäneet, eivät viinankaan voimalla.”

Sisällys

Toimittajat

Riitta Mäkinen, VTL, vapaa tutkija, tietokirjailija.
Marja Engman, FT, vapaa tutkija.

Muut kirjoittajat

Karmela Bélikni, FT (naistutkimus, erityisesti naishistoria), tutkija, journalisti ja kirjailija.
Pia Forssell, FT, Zacharias Topelius Skrifter -edition päätoimittaja, Svenska litteratursällskapet i Finland.
Elise Garritzen, FT, yleisen historian tutkijatohtori, Helsingin yliopisto.
Heini Hakosalo, FT, dosentti, akatemiatutkija, aate- ja oppihistorian yliopistonlehtori, Oulun yliopisto.
Maija Hirvonen, FM, suku-ja historiantutkija, opettaja.
Mervi Kaarninen, FT, dosentti, Suomen historian yliopistonlehtori, Yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikkö, Tampereen yliopisto.
Riitta Oittinen, VTM, tiedetoimittaja.
Maritta Pohls, FT, yrittäjä, Tutkimuksen Aika.
Eeva Ruoff, maisema-arkkitehtuurin historian ja teorian dosentti, Aalto-yliopisto.
Venla Sainio, FT, kirjailija.
Harriet Weckman, FM (taidehistoria), diplomiekonomi.

Laita hyvä kiertämään: