Massimiano Bucchi: Newtonin kana

9789524953351Keittiötiede tuo tieteen oivallukset ja menetelmät kotilieden ääreen. Se selittää, miksi majoneesi leikkaa ja miksi kerma muuttuu voiksi, ja pohtii, mikä olisi optimaalinen perunalastujen lukumäärä olutlasillista kohti.

Italialaisen Massimiano Bucchin teos sukeltaa sulavasti niin keittotaidon kuin luonnontieteiden ja filosofiankin historiaan. Newtonin kana kertoo, kuinka tieteilijät Sokrateesta Feynmaniin ja Louis Pasteuriin ovat – usein puolivahingossa – päätyneet kulinaristisiin keksintöihin.

Teoksessa on huomioita ja ilmiöitä valistusajalta molekyyligastronomiaan ja futuristiseen keittiöön asti. Tieteen historiassa, ristiriitojen ja kiistelyn lomassa, on tehty useita modernia keittiötä hyödyttäviä oivalluksia.

Teoksessa uppoudutaan suuriin kysymyksiin: kuinka geologinen vallankumous uhkasi sekoittua minestronekeittoon? Kuka keksi maitokaakaon? Mukana ovat myös kana, jota Newton ei syönyt, ja Benjamin Franklinin kalkkuna.

”Sokrates asettaa keittotaidon jatkuvasti vastakkain lääketieteen kanssa. Hänen mukaansa keittotaidon suhde lääketieteeseen on sama kuin retoriikan suhde oikeuteen. Se imartelee ruumista ja huijaa yksilöä tarjoamalla lyhytkestoista nautintoa perimmäisemmän hyvinvoinnin asemesta.”

”Emme hae uutuuksia niiden itsensä vuoksi. Käytämme moderneja hyytelöimisaineita, makeutusaineita, entsyymejä, typpeä, tyhjiöpakkauksia ja muita perinteisistä poikkeavia menetelmiä, mutta ne eivät ole keittotaitoamme määrittäviä tekijöitä.”

Kirjoittaja

Kuva: Thomas Fasting
Kuva: Thomas Fasting

Massimiano Bucchi on professori Trenton yliopistossa Italiassa. Hänen alansa on tieteen, teknologian ja yhteiskunnan suhde. Hän on myös toiminut vierailevana professorina useissa yliopistoissa Aasiassa, Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. Hän on kirjoittanut yli kymmenen kirjaa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Italian kulttuuri-instituutti logo

 

 

Massimiano Bucchi vieraili Helsingin kirjamessuilla lokakuussa 2014. Vierailun järjestivät yhteistyössä Gaudeamus ja Italian kulttuuri-instituutti.

 

 

 

 

 

 

Laita hyvä kiertämään: