Carl-Gustav Lindén: Nokian valtakunta

Nokian valtakunta 2.aiMahtivuosinaan Nokia vei Suomen maailmankartalle. Suomi tunnettiin Nokialandiana, matkapuhelinten luvattuna maana. Menestystarina nostatti ennennäkemättömän ylpeyden ja uhon, jonka vuoksi matkapuhelinbisneksen romahdus oli kylmä kylpy koko suomalaiselle itsetunnolle.

Nokian valtakunta kaivautuu ”hullujen vuosien” ytimeen ja selvittää, miten koko Suomi viritettiin suuryhtiön taajuudelle taloudessa, politiikassa ja hallinnossa. Nokian ja eliitin intressit kohtasivat kulissien takana, ja poliitikot ohjasivat päätöksentekoaan Nokian eduksi. Keille vaalirahat menivät? Kuinka Nokia vaikutti suomalaiseen yhteiskuntaan? Mitä virheistä voidaan oppia?

Teos on syvällinen analyysi Suomen historian vaiheesta, jota mukana olleiden on yhä vaikea ymmärtää. Se on kertomus omalaatuisista tapahtumista pienessä maassa, jonka globaali yritys oli kietonut lonkeroihinsa. Teokseen on haastateltu useita suomalaisen politiikan ja talouselämän vaikuttajia, jotka ovat halunneet avata vaiettuja ilmiöitä.

“Tuhosiko Nokian miehinen uho, aivan kuten viikinkipankkiirit ajoivat Islannin vararikon partaalle?”

“Oli hienoa kuulla Nokia Tune -soittoääni Hongkongin metrossa ja huomata Nokian luovan kokonaan uusia markkinoita Intian kaltaisiin maihin.”

Sisällys

Kirjoittaja

Carl-Gustav Lindén, FT, tietokirjailija, on tunnettu talousjournalisti ja toimii tällä hetkellä journalismin ja median tutkijana Helsingin ja Södertörnin yliopistoissa. Hän on tutkinut erityisesti journalismin ja median roolia julkisessa keskustelussa.

linden2_gaudeamus

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Laita hyvä kiertämään: