Timo Penttilä: Oikeat ja väärät arkkitehdit

oikeat_ja_väärät_arkkitehdit.aiArkkitehti ja professori Timo Penttilän (1931–2011) postuumisti julkaistava teos on ensimmäinen arkkitehtuuriteorian historian esitys suomen kielellä ja yksissä kansissa. Tarina alkaa antiikin klassikon Vitruviuksen teorioista, toisena tärkeänä hahmona esiintyy renessanssin Alberti ja modernismin periaatteet julistaa Le Corbusier. Nykyarkkitehdeista esillä ovat muiden muassa Peter Eisenman, Bernard Tschumi ja Jean Nouvel. Koska arkkitehtuuriteoreetikot ovat kuuluisien filosofien oppilaita, päähenkilöihin kuuluvat myös Aristoteles, Pythagoras, Wittgenstein, Heidegger ja Derrida.

Värikäs ja kärjekkäästikin kirjoitettu teos ei vain esittele arkkitehtuuriteorioita ja osoita niiden yhteyksiä filosofiaan vaan myös kritisoi niitä. Punaisena lankana on ajatus arkkitehtuurista ensisijaisesti käytännön alana.

Timo Penttilän arkkitehtuurista tunnetaan parhaiten Helsingin kaupunginteatteri. Pääkaupungin näkyviin maamerkkeihin kuuluvat hänen suunnittelemansa Hanasaaren ja Salmisaaren voimalaitokset. Tampereelle hän on suunnitellut Ratinan stadionin ja Sampolan.

Kirjoittaja

Timo Penttilä (1931–2011), arkkitehti, professori.

Vitruviuksen perilliset eivät ole vielä tähän päivään mennessä oppineet, ettei kalkkilaastiin pidä sekoittaa maailman perimmäisiä syitä, eksistentiaalisia merkityksiä eikä elämän lopullista tarkoitusta. Prinsiippien sekaisella laastilla muurattu tiiliseinä saattaa kaatua pienestäkin tönäisystä.

Laita hyvä kiertämään: