Maija Ojala-Fulwood: Perhe ja verstas (9/2021)

Perhe ja verstas

Muurarit ja miekantakojat, pellavankutojat ja parturi-kirurgit… Esimoderni eurooppalainen kaupunki sykki käsityöläisten tahtiin, ja mitä moninaisimpien käsityöammattien harjoittajat perheenjäsenineen muodostivat suuren osan kaupunkien asukkaista.

Perhe ja verstas sukeltaa Itämeren alueen kaupungeissa keskiajalla ja uuden ajan alussa eläneiden käsityöläisten maailmaan. Käsityöläiset olivat järjestyneet ammattikunniksi, jotka säätelivät yhtä lailla jäsentensä koulutusta ja työntekoa kuin illanviettoihin osallistumista ja hautajaiskäytäntöjä. Teoksessa tuodaan esille uutta tietoa tavallisten kaupunkilaisten elämästä sekä naisten roolista käsityöläisyhteisöissä 1400–1600-luvuilla. Samalla seurataan käsityöläisten vaiheita lähietäisyydeltä.

Millainen oli tallinnalaisen kultaseppämestari Clausin taival ammattikunnan vanhimmaksi eli oltermanniksi? Miksi ammattikunta halusi evätä lyypekkiläiseltä turkisreunustentekijän leskeltä Margaretalta oikeuden harjoittaa edesmenneen puolisonsa ammattia? Entä miten päättyi tukholmalaisen tynnyrintekijä Berntin, hänen vaimonsa Moickenin sekä kisälli Hansin kolmiodraama?

Kirjoittaja

Maija Ojala-Fulwood, FT, on työskennellyt muun muassa tutkijatohtorina Turun yliopiston Turku Center for Medieval and Early Modern Studies (TUCEMEMS) -tutkimuskeskuksessa. Käsityöläisyyden historian lisäksi hän on perehtynyt kaupunki- ja sukupuolihistoriaan sekä siirtolaisuuden ja liikkuvuuden historiaan. Parhaillaan hän työskentelee Tampereen yliopiston tutkimuspalveluissa.

Laita hyvä kiertämään: