Petteri Pietikäinen: Hulluuden historia

hulluuden_historia_kansi.aiHulluuden mahdollisuus kulkee mukanamme kuin varjo. Hulluus kytkeytyy paitsi ihmisen mieleen ja kehoon myös ympäröivään yhteiskuntaan ja kulttuuriin. Hulluuden historia selvittää, miten hulluus on eri aikoina koettu, miten sitä on länsimaisessa kulttuurissa selitetty ja miten hulluja on kohdeltu ja hoidettu.

Teos kuljettaa lukijan antiikin traagisesta hulluudesta keskiajan narrien ja noitien pariin sekä valistuksen ”humaanin” psykiatrian kautta psykoanalyysiin ja psykofarmakologiaan. Se näyttää, millä tavoin psykiatreista tuli uusia hulluuden ammattilaisia, hulluus muuttui lääketieteelliseksi mielisairaudeksi ja mielisairaalalaitos syntyi.

Matkan varrella vastaan tulevat monenlaiset hullut tai sellaisiksi tulkitut: niin synkkyyden alhossa vellovat melankolikot, taivaallisissa korkeuksissa vierailevat skitsofreenikot, raivopäiset maanikot, pakkovaeltajat, neurootikot, riivatut, hysteerikot kuin kylähullutkin.

Hulluuden historia tuo silmiemme eteen ihmisluonnon moninaisuuden ja ihmisyyden arvoitukset – hulluus elää ajan virrassa.

”Nykyisin nostalgiaa pidetään terveydelle harmittomana koti-ikävänä tai hailakkana kaipauksena menneisyyden rakkaisiin paikkoihin. Sen sijaan 1600-luvun lopulta 1800-luvun lopulle nostalgia oli vaikea, joskus jopa tappava sairaus.”

”Medikaalisen mielisairaanhoidon sankarillinen alkumyytti sijoittuu vallankumouksen ajan kuohuvaan Pariisiin. Siellä uudistushenkinen lääkäri Philippe Pinel (…) irrotti ”omin käsin” ja ”henkilökunnan vastustuksesta huolimatta” kahleet Bicêtren sairaalan potilailta vuonna 1793.”

”Elämme pidempään ja olemme terveempiä kuin koskaan, mutta meille kerrotaan yhä herkemmin, että olemme sairaita.”

Kirjoittaja

Petteri Pietikäinen on Oulun yliopiston aate- ja oppihistorian professori, erityisinä tutkimusalueina mielenterveyden historia, evoluutioteoriat ja utopia-ajattelu.

Sisällys

1.    Johdanto hulluuteen ja sen historiaan

OSA I. Poikkeava käytös antiikista valistuksen aikaan
2.    Käsitykset hulluudesta varhaisista myyteistä keskiajalle
3.    Hulluja, narreja ja riivattuja uuden ajan alusta valistukseen

OSA II. Suuri murros: hulluuden medikalisoituminen 1800-luvulla
4.    Psykiatrit hulluuden määrittelijöiksi
5.    Hulluuden uudet nimet
6.    Mielisairaalalaitos

OSA III. Hulluuden hoito ja hallinta 1900-luvulla: puheterapiaa, ­psykokirurgiaa ja pieniä pillereitä
7.    Psyykkistä ja somaattista hoitoa
8.    Uusia ja uudistettuja diagnooseja
9.    Psykofarmakologinen vallankumous

OSA IV. Hulluuden historian kaksi puolta
10.    Eristämisen, riiston ja tuhoamisen mekanismeja
11.    Valonpilkahduksia hulluuden historiassa
12.    Hulluus eilen, tänään ja huomenna

Lopuksi: Hullut ja muut tervejärkiset

Viitteet
Kuvien lähteet
Kirjallisuus
Asiahakemisto
Henkilöhakemisto

Laita hyvä kiertämään: