Plutarkhos: Eläinten älykkyydestä ja muita kirjoituksia

9789524953528

Eläinten älykkyydestä on kokoelma Plutarkhoksen dialogeja, joissa tarkastellaan eläinten ja ihmisen välistä suhdetta.

Viinin siivittäminä nuoret ja vanhat keskustelijat pohtivat pieniä ja suuria kysymyksiä. Miltä tuntuu elämä sikana? Miksi delfiini auttaa merihätään joutuneita? Onko älykkyys yhteistä kaikille sielullisille olennoille? 

Onko ihmisellä moraalisia velvollisuuksia muita eläimiä kohtaan? Millaisia oikeuksia kaloilla on? Ja mitä älykkyys loppujen lopuksi on – ilmeneepä se sitten muurahaisessa, hevosessa tai ihmisessä?

Mukana ovat muun muassa Kapparos-koira, joka sai elinikäisen ruokinnan julkisin varoin, kuningas Poroksen uskollinen elefantti ja nokkela muuli, joka yritti huijata.

Plutarkhos (n. 46–120 jaa.) oli kreikkalainen filosofi ja elämäkerturi, joka kirjoitti runsaasti myös muun muassa etiikasta, luonnontieteistä ja kirjallisuudesta. Hän uskoi, että eläimilläkin on sielu, järki ja mielikuvitus.

Yhdellä työssä sisukkaasti mukana olleista mutta vanhuuden takia jo pois päästetyistä muuleista oli tapana tulla takaisin Kerameikokseen kiviä kuljettavien juhtien luo, kääntyä aina niiden mukana ja juosta vierellä ikään kuin niitä hurraten ja kannustaen eteenpäin.

Jos myönnät totuuden, nimittäin, että Luonto on eläinten opettaja, nostat eläinten älykkyyden viisauden korkeimmalle asteelle. Ja jos olet sitä mieltä, ettei eläinten älykkyyttä pidä kutsua älykkyydeksi eikä järjeksi, sinun olisi korkea aika keksiä jokin hienompi ja vielä kunnioittavampi nimitys sitä kuvataksesi, koska tuon kyvyn aikaansaama toiminta on parempaa ja ihmeellisempää kuin ihmisälyn. – GRYLLOS

Suomentajat

FT Tua Korhonen on Kreikan kirjallisuuden dosentti.
FM Liisa Kaski on folkloristi, kääntäjä ja klassillinen filologi, joka on erikoistunut ihmisen eläinsuhdetta määrittävän kulttuuriperinteen tutkimukseen.

Laita hyvä kiertämään: