Professori Meghnad Desai (LSE) esitelmöi Marxin ajankohtaisuudesta Vanhalla (katso podcast)

Professori Meghnad Desai (London School of Economics) esitelmöi Vanhalla ylioppilastalolla lauantaina 15.11. 2008.

Esitelmä perustui Desain vastikään suomeksi ilmestyneeseen teokseen Marxin kosto (Gaudeamus 2008). Teos on valaiseva katsaus kapitalismin historiaan Adam Smithin ajasta tähän päivään. Se kuvaa kehityskulkua, jossa markkinasuhteet ovat vallanneet koko maailman ja tunkeutuneet myös sosiaalisiin suhteisiin. Se auttaa ymmärtämään, miksi maailmantalous on globaalistunut ja miksi Marx on edelleen ajankohtainen.

Taloustieteilijänä tunnettu Desai sijoittaa nykyisen finanssikriisin ja taantuman taloustieteellisen ajattelun yhteyteen – marxilaisuudesta monetarismiin. Ratkeaako kriisi itsestään kapitalismin uudistamisen avulla vai onko kriisi vielä ankarampi kuten monet marxistit ovat ”haaveilleet”?

Desaita kommentoivat tilaisuudessa VTT Juhana Vartiainen (Konjunkturinstitutet, Tukholma) ja FM Hanna Kuusela (Goldsmiths College, University of London).

Intialaissyntyinen lordi Meghnad Desai (s. 1940) on taloustieteilijä ja kirjailija. Hän on London School of Economicsin emeritusprofessori (Centre for the Study of Global Governance). Desai on myös Britannian parlamentin ylähuoneen jäsen. Hän on kirjoittanut lukuisia taloustieteellisiä julkaisuja ja ollut kehittämässä niin sanottua inhimillisen kehityksen indeksiä.

”Desai kuvaa marxismin, työväenliikkeen, kapitalismin ja talouspolitiikan historian hienona jännitysnäytelmänä, jossa palaset asettuvat toisiinsa loogisesti. Marxin kosto on poikkeuksellisen onnistunut, hauska ja helposti luettava teos. Se on modernin maailman historian ja aatehistorian uuteen ojennukseen asettava näkemyksellinen tulkinta.”
– Juhana Vartiainen, tutkimusjohtaja, Konjunkturinstitutet, Tukholma

Tilaisuuden järjestäjät:
Helsingin yliopiston yleisen valtio-opin laitos, Palkansaajien tutkimuslaitos ja Gaudeamus.

» Katso Meghnad Desain luennon podcast (Helsingin yliopisto)
» Hanna Kuuselan ja Juhana Vartiaisen kommenttipuheenvuorot podcastina (Helsingin yliopisto).


Kirja:
Meghnad Desai
Marxin kosto

ISBN 9789524950770, nidottu, 427 sivua. Gaudeamus 2008.
» Tarkasta saatavuus ja tilaa teos verkkokaupasta

Laita hyvä kiertämään: