Ari Saastamoinen: Afrikan loistavat kaupungit

Roomalaisen Afrikan synty on tuttua kouluhistorioista: Hannibal norsuineen, pitkällinen sota Italiassa, Karthagon valloitus ja täydellinen tuho. Mutta mitä Afrikassa tapahtui sen jälkeen, kun siitä oli tullut Rooman provinssi?

Afrikka oli vuosisatoja Rooman valtakunnan ydinaluetta. Siellä tuotettiin valtavasti viljaa, oliiviöljyä ja keramiikkaa. Taloudellinen vauraus mahdollisti yhteiskunnallisen ja kulttuurisen menestyksen; Afrikasta oli kotoisin muiden muassa ensimmäinen latinankielisen romaanin luoja Apuleius, ja juuri Afrikassa syntyi länsimainen kristillinen kirjallisuus.

Roomalaisen Afrikan yhteiskuntaa kuvataan tässä teoksessa silminnäkijöiden arkisten kertomusten kautta. Mitä tapahtui karkuriorjalle, joka kohtasi leijonan amfiteatterissa? Miten varakas Pudentilla vältti pakkoavioliiton? Miten lahjakas insinööri Nonius Datus rakennutti vesijohdon Saldaehen? Miksi nuori Augustinus näpisti naapurinsa päärynöitä? Millaisen puheen keisari Hadrianus piti Afrikan sotajoukoille? Miksi Scilliumin kristityt teloitettiin? Millaisia ohjeita Magon antoi maanviljelijöille? Kuka varasti Karthagon hopeasepiltä?

Teos tarjoaa monipuolisen valikoima kirjeitä, runoja, puheita, piirtokirjoituksia, esseitä, romaankatkelmia, seinäkirjoituksia, mosaiikkeja, mainoksia – kaikki suoraan latinasta tai kreikasta käännettyinä. Teos on ensimmäinen suomenkielinen yleisesitys roomalaisesta provinssiyhteiskunnasta ja roomalaisen Afrikan historiasta. Se avaa suomenkieliselle lukijalle täysin uuden näkökulman niin Afrikkaan kuin antiikin aikaankin.

”Roomalainen Pohjois-Afrikka oli kuin Chile vaakatasossa: pitkä, kapea ja vuoristoinen. Se ulottui nykyisten Marokon, Algerian, Tunisian ja Libyan valtioiden alueelle, mutta käsitti vain niiden viljelys- tai laiduntamiskelpoiset seudut (…). Tämä itää kohti levenevä rannikkovyöhyke oli kuin saari, jota rajoitti Saharan autiomaa idässä ja etelässä, Atlantin valtameri lännessä ja Välimeri pohjoisessa.”

”Näin keität puunilaista puuroa. Laita naula emmervehniä veteen, huolehdi siitä, että se hyvin kostuu. Kaada se puhtaaseen kulhoon, siihen sitten kolme naulaa tuorejuustoa, puoli naulaa hunajaa ja yksi muna; sekoita hyvin kaikki. Näin siirrä uuteen astiaan. ” – Cato agr. 85.

FT Ari Saastamoinen on latinan kielen ja Rooman kirjallisuuden tutkija, joka on erikoistunut epigrafiikkaan ja roomalaiseen Pohjois-Afrikkaan. Hän toimii tutkijana Manitoban yliopistossa.

Laita hyvä kiertämään: