Eija Sevón ja Marianne Notko (toim.): Perhesuhteet puntarissa

9789515707406Perhettä on totuttu ajattelemaan yksityisyyden linnakkeena, mutta se on myös julkisen elämän kenttä. Lait ja instituutiot säätelevät perhesuhteita, ja lisäksi niihin on kietoutunut erilaisia kulttuurisia, yhteiskunnallisia, sosiaalisia ja yksilöllisiä merkityksiä.

Kirjassa tutkaillaan suomalaisten perheiden elämää 2000-lvulla ja kysytään muun muassa, minkälaisia ovat miesten perhesuhteet? Entä kuinka murrosikäiset kokevat perheen? Tai minkä laatuisia ovat naisten keskinäiset perhesuhteet? Perhesuhteita tarkastellaan myös monikulttuuristen sekä oikeudellisten ja eettisten teemojen kautta.

Teos on tarkoitettu erityisesti perhetutkimuksen oppikirjaksi yliopistoihin ja ammattikorkeakouluihin sekä ammattikäyttöön perheiden parissa työskenteleville, mutta se antaa pohdittavaa myös aiheesta muutoin kiinnostuneelle lukijalle.

— Lehdistötiedote

Parisuhdeteollisuus on 2000-luvun mediailmiö

Jyväskylän yliopiston tutkijat Eija Sevón ja Marianne Notko ovat toimittaneet uuden Perhesuhteet puntarissa -tietoteoksen (Gaudeamus 2008), jossa eri alojen tutkijat lähestyvät omista näkökulmistaan arkaluontoista tutkimuskohdetta: perhesuhteita ja niiden kiemuroita.

Iltapäivälehtien julkkiserotarinoita ja niiden ympärillä vellovaa keskustelua tutkinut Jaana Maksimainen toteaa kirjassa, että ”terapiakulttuuristuneessa” yhteiskunnassa ”avioerosta on tullut yksi tämän ajan kauhukertomuksista”. Yksityiselämä ja ihmisten väliset intiimit suhteet ovat hiipineet julkisuuteen 1800-luvulta lähtien, mutta 2000-luvun erityispiirteenä Maksimainen pitää ihmissuhdeasioiden laajamittaista tuotantoa ja kulutusta: ”Voi puhua kokonaisesta parisuhdeteollisuudesta, joka ulottuu postikorteista ja terapioista parisuhdekursseihin, TV-sarjojen parisuhteisiin, oppaisiin, lehtiin ja internetin parisuhdesivustoihin”. Lehtien ja verkkosivujen lukijat ja eroja lehdissä kommentoivat muut julkkikset ja asiantuntijat pyrkivät ottamaan osaa ja ymmärtämään eroja mutta samalla myös tarjoamaan niille syitä ja selityksiä.

Erojen kiinnostavuutta selittää sekin, että kuten kirjassa todetaan, perhesuhteet ovat selkeästi merkittävimpiä ihmisten elämään vaikuttavia suhteita. 2000-luvun suomalaiset elävät monia perhesuhteita samanaikaisesti – esimerkiksi äitinä, tyttärenä, puolisona ja ex-puolisona. Kaikkia perhesuhteita määrittää voimakkaasti hoiva, huolenpito ja vastuu, ja ne ovat myös yhteiskunnan säätelemiä.

Sevón ja Notko nostavat kirjassaan esille nykypäivän perhesuhteiden monimutkaistumisen. Perheet ja perhesuhteet ovat kuitenkin myös jotakin, mitä ihmiset edelleen toivovat ja haluavat, kuten esimerkiksi ei-heteroseksuaalisten parisuhteiden rekisteröintilain voimaantulo vuonna 2002 osoittaa.

Laita hyvä kiertämään: