Kirsti Simonsuuri (suom. & toim.): William Shakespearen Sonetit

William Shakespearen (1564–1616) Sonetit kuuluu länsimaisen rakkauslyriikan ehdottomaan huippuun. Sonetit edustavat intiimiä puhetta rakastetulle ja rakastetuille. Suomennokseen on liitetty sonettien yksityiskohtaiset selitykset. Johdannon, tekstihistorian selvityksen ja suomentamisen ongelmakohtien pohdinnan lisäksi teos sisältää myös sonettien temaattisen analyysin sekä monipuolisen kirjallisuusluettelon.

Kirsti Simonsuuren suomennos pohjautuu syvälliseen, vuosia kestäneeseen Shakespearen tuotannon, kielen, aikakauden ja taustojen tutkimiseen sekä sonettien erityislaadun oivaltamiseen oman runoilijantyön kautta.

Kun mietin miten kaikki mikä kasvaa
säilyttää vain hetken täyden kukoistuksen,
ja suuri teatteri esittää vain näytöksiä
joihin tähdet salaa vaikuttavat;

kun näen miten ihmiset kasvavat kuin kasvit
joita taivas virvoittaa tai tukahduttaa,
uhkuvat nuorta mehua ja suistuvat huipulta,
kadottavat loiston eikä kukaan enää muista.

Silloin ohikiitävyyden oivallus
tuo silmieni eteen täyden nuoruutesi,
kun rappio ja tuhlaileva aika kiistelevät
miten muuttaa nuori päivä tympeäksi yöksi.

Rakkaudesta sinuun sodin aikaa vastaan.
Kun se riistää sinulta, teen uuden oksan.

Sonetit puhuttelee yhtä lailla jokaista lukijaa, joka on kohdan­nut tai toivoo kohtaavansa elämässään rakkautta, rakkauksia tai Rakkauden. Rakkautta kuvataan monenlaisin metaforin. Rakkaus on syömistä, ahnehtimista, juomista, humaltumista, hulluksi tulemista, sairautta, nälänhätää. Se on kukan poimintaa, katsetta, joka kehystää ha­lua­mansa objektin, kuuloa, joka nauttii musiikin harmoniasta tai kuuloa, jonka täytyy pelätä julkista ja kontrolloivaa korvaa. Se on jalo­kivi, jota ihaillaan ja jonka katoamista pelätään. Se on pimeä vankila tai ihana aurinkoinen kesäpäivä. Rakkauteen liittyy halu omistaa, ja tämä rakkauden tunne lähenee intensiivisyydessään joskus uskonnollista tunnetta. Rakastettu on pyhä objekti, kuin risti tai pyhäinkuva, jota puhuja palvoo.” (Kirsti Simonsuuri teoksen johdannossa)

Kirsti Simonsuuri on runoilija ja Helsingin yliopiston dosentti. Hän on julkaissut tutkielmia, runo- ja esseekokoelmia, romaaneja sekä antiikin runouden ja modernin kirjallisuuden suomennoksia. Hän on opettanut ja tehnyt tutkimustyötä useissa Euroopan maissa sekä Yhdysvalloissa.

Laita hyvä kiertämään: