Kirjat

Marke Ahonen, Mika Perälä & Ville Vuolanto (toim.)

Antiikki ja me

Miksi antiikintutkimusta tarvitaan

Antiikki ja me

Marke Ahonen, Mika Perälä & Ville Vuolanto (toim.)

Antiikki ja me

Miksi antiikintutkimusta tarvitaan

Antiikki ja me esittelee suomalaista antiikintutkimusta, joka on vireää, korkeatasoista ja kansainvälisesti tunnustettua. Esillä ovat niin elävät kuolleet kielet, antiikin ajatusten pitkät jäljet kuin kirjallisuuden tosiklassikot.

Kirjan tiedot

2024
ISBN 9789523452671
Nidottu
440 sivua
KL 91.17
Kansi: Pekka Krankka

Antiikin perintö on olennainen osa eurooppalaista sivistystä ja identiteettiä. Se on läsnä kielissä ja kulttuurissa, tieteissä ja taiteissa, arvoissa ja ajattelumalleissa sekä yhteiskunnan rakenteissa.

Monitieteinen antiikintutkimus on tarpeen, jotta ymmärrämme muinaisten kreikkalaisten ja roomalaisten vaikutuksen arjessamme sekä osaamme tuottaa kriittistä tietoa ja vaihtoehtoisia tulevaisuudenkuvia.

Antiikki ja me esittelee suomalaista antiikintutkimusta, joka on vireää, korkeatasoista ja kansainvälisesti tunnustettua. Esillä ovat niin elävät kuolleet kielet, antiikin ajatusten pitkät jäljet kuin kirjallisuuden tosiklassikot.

Teos selvittää, mitä tiedetään naisista antiikin ajan filosofiassa ja uskonnoissa ja millainen suhde roomalaisilla oli luontoon. Siinä tarkastellaan myös antiikin ihmiskäsityksiä, tragedian olemusta, runoutta mielihyvän ja tyydytyksen lähteenä sekä antiikin kirjallisuuden kääntämistä matkana outoon. Entä oliko antiikin lääketieteestä mihinkään, ja miten ankat liittyvät roomalaiseen oikeuteen?

Kirjoittajat / toimittajat

Marke Ahonen

Dosentti Marke Ahonen, FT, on Kreikan kielen ja kirjallisuuden yliopistonlehtori Helsingin yliopistossa. Hän on tutkinut erityisesti antiikin filosofiaa ja lääketiedettä sekä niiden vuorovaikutusta.

Mika Perälä

Dosentti Mika Perälä, FT, toimii vierailevana tutkijana Clare Hall -collegessa Cambridgen yliopistossa. Hän on tutkinut antiikin filosofiaa, logiikan historiaa, mielenfilosofiaa ja kasvatusfilosofiaa.

Ville Vuolanto 

Dosentti Ville Vuolanto, FT, on historian ja latinan kielen yliopistonlehtori Tampereen yliopistossa. Hän on tutkinut Rooman keisariajan ja varhaiskristillisyyden sosiaali- ja kulttuurihistoriaa.

Muut kirjoittajat

Ria Berg, FT, on Helsingin yliopiston klassillisen arkeologian dosentti ja Suomen Rooman-instituutin johtaja. Hänen tutkimuksensa keskiössä on antiikin Rooman ja erityisesti Pompejin esinekulttuuri.

Malin Grahn-Wilder, FT, toimii filosofian tutkijatohtorina Jyväskylän yliopistossa ja Koneen Säätiön rahoittaman nelivuotisen Rodullistavan ajattelun alkuperä -tutkimushankkeen johtajana.

Ville Hakanen, FT, on taidehistorian tutkija ja opettaja Helsingin yliopistossa. Hänen tutkimuskohteitaan ovat mm. antiikin Rooman seinämaalaukset sekä antiikin taiteen vaikutus Pohjoismaiden taiteessa.

Seppo Heikkinen, FT, on latinan kielen ja Rooman kirjallisuuden dosentti Helsingin yliopistossa. Hän on erikoistunut mm. myöhäisantiikin grammatiikkaan.

Niko Huttunen, TT, on Uuden testamentin eksegetiikan dosentti Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa. Hän on tutkinut varhaisen kristinuskon ja filosofian suhteita sekä Raamatun vaikutushistoriaa.

Marja-Leena Hänninen, FT, on antiikin historian dosentti Tampereen yliopistossa ja opettaa myös Helsingin yliopistossa. Hän on tutkinut etenkin roomalaisia naisia ja antiikin uskonnollista elämää.

Maijastina Kahlos on latinan kielen ja Rooman kirjallisuuden dosentti Helsingin yliopistossa ja principal researcher Lissabonin yliopistossa.

Arto Kivimäki, FM, on palkittu tietokirjailija ja antiikin kirjallisuuden kääntäjä. Hän on suomentanut mm. roomalaista runoutta ja kreikkalaista filosofiaa sekä kirjoittanut yleistajuisia tietokirjoja ja antiikin teksteihin nojaavia lastenkirjoja.

Sari Kivistö on Tampereen yliopiston yleisen kirjallisuustieteen professori. Hän on erikoistunut latinankieliseen ja uuslatinalaiseen kirjallisuuteen, kirjallisuushistoriaan ja klassisiin traditioihin.

Tua Korhonen, FT, on Kreikan kirjallisuuden dosentti Helsingin yliopistossa. Hän on suomentanut kreikkalaista draamaa ja tutkinut antiikin eläinkuvaa.

Antti Lampinen, FT, on antiikintutkija sekä Turun ja Helsingin yliopistojen dosentti. Hänen tutkimusaloihinsa kuuluvat antiikin historiankirjoitus, etnografia ja postkolonialistiset näkökulmat antiikkiin.

Jaakkojuhani Peltonen on historian dosentti Tampereen yliopistossa ja tutkimuskeskus Triviumin johtokunnan jäsen. Peltonen on tutkinut erityisesti Aleksanteri Suuren historiaa, historian käyttöä ja maskuliinisuutta antiikin maailmassa.

Elina Pyy, FT, dosentti, toimii antiikin historian tutkijana Helsingin yliopistossa. Hän on tutkimuksessaan erikoistunut roomalaiseen keisariaikaiseen runouteen, antiikin sukupuolentutkimukseen ja antiikin jälkivaikutukseen.

Minna Seppänen, FT, toimii klassillisten kielten yliopistonlehtorina Turun yliopistossa. Hänen kiinnostuksenkohteitaan ovat kielentutkimus ja kieliasiantuntijuus sekä antiikissa että myöhempinä aikoina.

Samuli Simelius, FT, on antiikin materiaalisen kulttuurin opettaja ja tutkija Helsingin yliopistossa ja Suomen Rooman-instituutissa.

Kaius Tuori, OTT, FM, on eurooppalaisen aatehistorian professori Helsingin yliopistossa.

Marja Vierros, FT, on klassillisen filologian professori Helsingin yliopistossa.

Saatat myös pitää...

Tilaa uutiskirje

Etukoodilla -15% normaalihinnoista ja ilmainen toimitus seuraavalle tilaukselle!

Scroll to Top