Kirjat

Reijo Pitkäranta

Fata verborum

Näkymiä sanojemme historiaan

Fata verborum

Kustantajan hinta

29,00 

Reijo Pitkäranta

Fata verborum

Näkymiä sanojemme historiaan

Käytämme jokapäiväisessä puheessamme sanoja, jotka ovat periytyneet antiikin kreikasta ja latinasta. Fata verborum tarjoaa hauskaa, mielenkiintoista ja paljolti ennen julkaisematonta tietoa 42 antiikista lähtöisin olevan sanan alkuperästä ja historiasta.

Kirjan tiedot

2020
ISBN 9789523450912
Sidottu
320 sivua
KL 88.29038, 91.17038

Käytämme jokapäiväisessä puheessamme sanoja, jotka ovat periytyneet antiikin kreikasta ja latinasta. Osa on käytössä yhä samassa muodossa, osan alkuperäinen merkitys on hämärtynyt tai sana itsessään on muuttunut tunnistamattomaksi. Sanojen kehityskulkuihin ovat vaikuttaneet inhimilliset tekijät ja sattumukset, mutta muutokset voivat liittyä myös historiallisiin tapahtumiin.

Fata verborum tarjoaa hauskaa, mielenkiintoista ja paljolti ennen julkaisematonta tietoa 42 antiikista lähtöisin olevan sanan alkuperästä ja historiasta. Millaisia tarinoita liittyy esimerkiksi sanojen glamour, stetoskooppi, peruna tai galaksi taakse?

Tutkimusmatkalla sanojen taustoihin selviää, millainen oli kaikkien aikojen ensimmäinen älyauto, kuka sen rakensi ja mitä tiedetään antiikin ajan #MeToo-liikkeestä. Samalla opitaan, mikä merkitys digitaalisuudella oli antiikin Rooman alkeiskoulussa ja kuinka korkealla on käytävä astronautin tittelin saamiseksi.

Fata verborum tarjoaa lukijalle yleissivistystä ja oivalluksia nautittavassa ja helposti lähestyttävässä muodossa. Sen monia pikantteja yksityiskohtia sisältävistä luvuista voi myös ammentaa sopivia aineksia omien puheiden ja kirjoitusten maustamiseen.

Kirjoittajat / toimittajat

Reijo Pitkäranta

Reijo Pitkäranta, FT, on Helsingin yliopiston ja Jyväskylän yliopiston latinan kielen dosentti sekä Åbo Akademin klassillisen filologian dosentti. Lisäksi hän on Rooman kansainvälisen latinan kielen akatemian jäsen. Hän on kirjoittanut lukuisia latinaa käsitteleviä kirjoja, mm. Suomi–latina–suomi-sanakirjan. Pitkäranta tunnetaan myös Yleisradion latinankielisten uutisten (Nuntii Latini) toisena perustajana ja toimittajana (1989–2019).

Tilaa uutiskirje

Etukoodilla -15% normaalihinnoista ja ilmainen toimitus seuraavalle tilaukselle!

Scroll to Top