Kirjat

Pekka Kuusela, Henna Pirskanen & Mikko Saastamoinen (toim.)

Kärsimys elämänkulussa

Sosiokulttuurinen näkökulma

Kärsimys elämänkulussa

Pekka Kuusela, Henna Pirskanen & Mikko Saastamoinen (toim.)

Kärsimys elämänkulussa

Sosiokulttuurinen näkökulma

Kärsimyksen kokemus on aina yksilöllinen, mutta sen lähteet voivat olla henkilökohtaisten syiden, kuten trauman, pitkäaikaissairauden, sosiaalisten suhteiden solmujen tai läheisen ihmisen menetyksen, lisäksi myös poliittisia tai kulttuurisia. Kärsimys elämänkulussa avaa aiheen yhteiskunnalliseen tarkasteluun.

Kirjan tiedot

2024
ISBN 9789523452794
Nidottu
301 sivua
KL 30.1
Kansi: Maria Manner

Kärsimyksen kokemus on aina yksilöllinen, mutta sen lähteet voivat olla henkilökohtaisten syiden, kuten trauman, pitkäaikaissairauden, sosiaalisten suhteiden solmujen tai läheisen ihmisen menetyksen, lisäksi myös poliittisia tai kulttuurisia.

Kärsimys elämänkulussa avaa aiheen yhteiskunnalliseen tarkasteluun. Teoksessa pohditaan inhimillisen ja sosiaalisen kärsimyksen muotoja, joiden alkuperä on erityisesti ihmisten välisessä kanssakäymisessä sekä yhteiskunnallisissa rakenteissa ja olosuhteissa. Tutkimusesimerkit tuovat esille kärsimyksen kokemuksia elämän eri vaiheissa ja eri ihmisryhmissä. Tärkeitä teemoja ovat muun muassa kehollisuus, kuolema sekä lasten tuntema suru.

Laadullisia aineistoja monipuolisesti hyödyntävä teos antaa äänen kärsimystä kohdanneille ja paljastaa samalla yhteiskunnallisia ja kulttuurisia epäkohtia 2020-luvun Suomessa. Se nostaa esiin puutteita tukijärjestelmissä, esittää parannusehdotuksia ja auttaa eri alojen ammattilaisia kärsivien ihmisten tukemisessa.

Kirjoittajat / toimittajat

Pekka Kuusela

Pekka Kuusela, YTT, on sosiaalipsykologian yliopistonlehtori Itä-Suomen yliopistossa.

Henna Pirskanen

Henna Pirskanen, YTT, työskentelee sosiaalityön apulaisprofessorina Lapin yliopistossa. Kuva: Martti Minkkinen, Jyväskylän yliopisto

Mikko Saastamoinen

Mikko Saastamoinen, YTL, on sosiaalipsykologian yliopisto-opettaja Itä-Suomen yliopistossa.

Muut kirjoittajat

Sanna Hautala (YTT) on sosiaalityön professori Lapin yliopistossa. Hautalan tutkimus on profiloitunut sosiaalityön sensitiivisiin kohdeilmiöihin, erityisesti haavoittuvimmassa asemassa olevien ihmisten asemaan muuttuvissa toimintaympäristöissä. Hautalan tutkimusta luonnehtii pyrkimys tehdä yhteiskunnan marginaalissa elävien ihmisten tilanteita näkyväksi ja edistää sosiaalista oikeudenmukaisuutta ja ihmisoikeusperusteista sosiaalityötä.

Vilma Hänninen (YTT) on sosiaalipsykologian professori emerita Itä-Suomen yliopistossa. Hänen tutkimusaiheitaan ovat olleet muun muassa masennus ja vammaisuus. Hän on kiinnostunut siitä, miten ihmiset luovat koettua ja elettyä elämäntarinaansa suhteessa elämänsä olosuhteisiin ja kulttuurin tarjoamiin tarinallisiin malleihin.

Mervi Issakainen (YTT) työskentelee yliopistotutkijana Itä- Suomen yliopiston Hyvinvointioikeuden keskuksessa. Hän on perehtynyt eri-ikäisten ihmisten terveyttä ja hyvinvointia koskeviin kysymyksiin useissa monitieteisissä tutkimusprojekteissa. Tällä hetkellä hän johtaa ikääntyneiden mielenterveyden haasteita käsittelevää työpakettia Suomen Akatemian rahoittamassa hankkeessa Marginalisoitujen ryhmien oikeudensaantimahdollisuudet ikääntyvässä yhteiskunnassa (AMIS, 2023–2027).

Anna Mäki-Petäjä-Leinonen (OTT) toimii vanhuusoikeuden professorina Itä-Suomen yliopiston oikeustieteiden laitoksella sekä dosenttina Helsingin ja Lapin yliopistoissa. Mäki-Petäjä-Leinonen tutkii erityisesti muistisairaita ja ikääntyviä ihmisiä koskettavia oikeudellisia kysymyksiä niin yksityisoikeuden kuin sosiaali- ja lääkintäoikeuden näkökulmista. Hän myös johtaa Neuroetiikka ja oikeudet -tutkimusryhmää Itä-Suomen yliopiston Neurotieteiden tutkimusyhteisössä.

Hanna Pohjola (TanssT, TtM, ft) on monitieteisen terveys- ja hyvinvointitutkimuksen dosentti Itä-Suomen yliopistossa. Pohjolan tutkimusaiheina ovat olleet muun muassa tanssibiomekaniikka, identiteetti, vammautuminen ja sairausnarratiivit.

Sari Rissanen (YTT, TtL) työskentelee Itä-Suomen yliopiston yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunnan dekaanina. Sosiaalityön professorina Rissanen on ollut kiinnostunut sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmästä erityisesti ikääntyneiden palvelujen ja johtamisen näkökulmasta sekä kansallisesti että kansainvälisesti.

Suvi Ronkainen (YTT) on tutkimusmenetelmien professori Lapin yliopistossa. Hänen tutkimustaan ohjaa tiedon sosiologian ja feministisen epistemologian perustelema kriittisyys. Häntä kiinnostavia aiheita ovat olleet väkivallan seuraukset, toimijuus, ikääntyminen ja kuolevaisuus.

Merja Tarvainen (YTT, FM) toimii sosiaalityön apulaisprofessuurissa (tenure track), joka toteutuu Itä-Suomen yliopiston ja Etelä-Savon hyvinvointialueen yhteistehtävänä. Hän on viime aikoina tutkinut vammaisuutta yhteiskunnassa, palvelujärjestelmässä ja elämänkulussa etenkin tarinallisesta näkökulmasta.

Saatat myös pitää...

Tilaa uutiskirje

Etukoodilla -15% normaalihinnoista ja ilmainen toimitus seuraavalle tilaukselle!

Scroll to Top