Onko suomi säpäleinä ja kirjakieli kadoksissa? Suomen kieleen kohdistuu paljon paineita: englanti valtaa alaa, jotkut viis veisaavat yleiskielen normeista, murrebuumi jyrää, puhekieli lomittuu kirjoitettuun kieleen. On blogit ja tsätit, ja toisella laidalla kukkii viranomaiskieli. Suomessa puhutaan jo puoltatoistasataa kieltä, ja kielimaisemamme kirjavoituu monin tavoin.
Kielen avulla olemme osallisia maailmasta. Miten käy niiden, jotka eivät hallitse kirjoitetun suomen käyttöaloja ja -tapoja monipuolisesti? Entä ovatko tieteen saavutukset ja sovelluksetkin tulevaisuudessa vain englantia hyvin hallitsevien ulottuvilla? Pitääkö osata englantia, jotta taloudesta voi ymmärtää jotain? Jakautuuko kansa kielellisesti ja muutenkin?
Kielemme kohtalo kokoaa yksiin kansiin suomen kieltä ja sen asemaa koskevaa keskustelua ja tutkimustietoa. Se soveltuu kaikkien kielestä kiinnostuneiden luettavaksi. Kirjaa voidaan käyttää myös oppimateriaalina kaikkialla, missä suomea opetetaan.
Teos on kannanotto elävän kielen puolesta. Ei kieli käytössä kulu!
Painettu kirja on loppuunmyyty. Saatavilla e-kirjana.
”Teoksen perusajatus, että kielemme kohtalo ei ole jumalan vaan ihmisten käsissä, tarjoaa ihmisille myös mahdollisuuden muokata, kehittää ja soveltaa kieltä siten, ettei kukaan jäisi sen ulkopuolelle. Selkeästi, elävästi ja hauskasti kirjoitettu Kielemme kohtalo toimii tien viitoittajana tässä ja sitä voi käyttää oppimateriaalina kaikkialla, missä suomea opiskellaan ja kehitetään.”
– Pekka Wahlstedt, Opettaja 33/2011.