Kirjat

Liisa Tainio, Ulla Karvonen & Pilvi Heinonen (toim.)

Koskettava koulu

Koskettava koulu -kansikuva

Liisa Tainio, Ulla Karvonen & Pilvi Heinonen (toim.)

Koskettava koulu

Koskettaminen on koulussa arkinen ja luonteva vuorovaikutuksen ja pedagogisen toiminnan väline: sillä voi kehua ja kannustaa, osoittaa välittämistä, opettaa taitoja ja ohjata. Kuitenkin kosketus voi myös satuttaa – koskettamalla voidaan kiusata ja häiritä. Koskettava koulu tarjoaa tuoretta tutkimustietoa erityisesti peruskoulun kosketuskulttuurista ja koskettamisen normeista.

Kirjan tiedot

2023
ISBN 9789523452206
Nidottu
382 sivua, kuvitettu
KL 38, 87
Kansi: Hanna Lahti

Saako koulussa koskettaa? Miten kosketus näkyy opettajan työssä? Millaisia kosketuksia oppilaat muistelevat jälkeenpäin? Entä mihin piirtyvät miellyttävän tai epämukavan koskettamisen rajat?

Koskettaminen on koulussa arkinen ja luonteva vuorovaikutuksen ja pedagogisen toiminnan väline: sillä voi kehua ja kannustaa, osoittaa välittämistä, opettaa taitoja ja ohjata. Kuitenkin kosketus voi myös satuttaa – koskettamalla voidaan kiusata ja häiritä.

Koskettava koulu tarjoaa tuoretta tutkimustietoa erityisesti peruskoulun kosketuskulttuurista ja koskettamisen normeista. Fokuksessa on opettajien ja oppilaiden välinen sekä oppilaiden keskinäinen vuorovaikutus. Teos paljastaa, miten oppilaat koulussa rakentavat vuorovaikutussuhteita keskenään kosketuksen avulla ja miten opettaja valjastaa koskettamisen osaksi kasvatus- ja opetustyötään. Teos sopii kaikille koulun vuorovaikutuksesta kiinnostuneille ja auttaa erityisesti opetus- ja kasvatustyössä toimivia pohtimaan kosketuksen merkitystä vuorovaikutuksen keskeisenä keinona.

Koskettava koulu -kirjan toimittajat sekä hankkeen tutkijat Sara Routarinne ja Maria Ahlholm.
Kuvassa teoksen toimittajat Liisa Tainio, Ulla Karvonen ja Pilvi Heinonen sekä Koskettava koulu -hankkeen tutkijat Sara Routarinne ja Maria Ahlholm.

Kirjoittajat / toimittajat

Pilvi Heinonen

Pilvi Heinonen, FT, työskentelee Turun yliopiston opettajankoulutuslaitoksella äidinkielen ja kirjallisuuden didaktiikan yliopistonlehtorina.

Ulla Karvonen

Ulla Karvonen, KT, työskentelee äidinkielen yliopistonlehtorina (ma.) Helsingin yliopiston kasvatustieteellisessä tiedekunnassa.

Liisa Tainio

Liisa Tainio on professori Helsingin yliopiston kasvatustieteellisessä tiedekunnassa.

Muut kirjoittajat

Jaana Erkkilä-Hill on Taideyliopiston tutkimusvararehtori ja Lapin yliopiston kuvataiteen professori. Erkkilä-Hillin tutkimusalueita ovat taidekasvatus, taiteilijapedagogiikka ja taiteellinen ajattelu. Hän on erityisen kiinnostunut taiteen vaikuttavuudesta yhteiskunnallisena toimijana. Erkkilä-Hill ajattelee taiteen olevan autonominen subjekti, mutta taiteilija sen sijaan voidaan nähdä välineenä taiteen esille saattamisessa. Erkkilä-Hill on myös aktiivinen kuvataiteilija, ja hänen teoksiaan on lukuisissa julkisissa kokoelmissa, muun muassa Suomen valtion, Jenny ja Antti Wihurin rahaston sekä useiden kaupunkien ja museoiden kokoelmissa.

Sanna Halla-aho, KM, on opiskellut käsityönopettajaksi Helsingin yliopistossa ja suorittanut myöhemmin erityisopettajan opinnot. Hän on työskennellyt opettajana ala- ja yläkoulussa yli kaksikymmentä vuotta, joista viimeiset kahdeksan vuotta erityisopettajana. Sannalla on myös paljon kokemusta aikuiskoulutuksesta, hän on tehnyt urahyppäyksen toimittajan työhön ja julkaissut kaksi käsityökirjaa.

Lauri Jäntti, FM, on kaupunkitaiteilija ja kulttuurikentän moniottelija. Häntä kiinnostaa erityisesti kaupunkitiloihin kietoutuvien arkisten totunnaisuuksien luova nyrjäytystoiminta sekä kuolevaisuus ja yllättävät ihmiskohtaamiset. Taustaltaan Jäntti on uskontotieteilijä, mutta hän on työskennellyt lisäksi vuosia opettajana erityisluokalla Helsingissä. Parhaillaan Jäntti tekee Helsingin yliopiston geotieteiden ja maantieteen osastolla väitöskirjaa liittyen yläkoulun maantiedon kokeelliseen opetukseen.

Kreeta Niemi, KT, työskentelee tutkijatohtorina Jyväskylän yliopiston opettajankoulutuslaitoksella. Hänen kiinnostuksenaan ovat oppimisympäristöt ja koulukulttuurin muutos erityisesti vuorovaikutuksen näkökulmasta.

Sara Routarinne työskentelee äidinkielen opetuksen professorina Turun yliopiston opettajankoulutuslaitoksella. Hänen tutkimusalueitaan ovat muun muassa luokkahuoneen vuorovaikutus ja kirjoittaminen. Luokkahuoneen vuorovaikutuksessa hän on ollut kiinnostunut tekniikoista, joilla suuntautua oppimiseen ja käyttää eri kieliä ja ilmaisukeinoja limittäin. Routarinne toimi oman työnsä ohella Koskettava koulu -hankkeessa tutkijana.

Tilaa uutiskirje

Etukoodilla -15% normaalihinnoista ja ilmainen toimitus seuraavalle tilaukselle!

Scroll to Top