Kirjat

Janne Kivivuori, Mikko Aaltonen, Matti Näsi, Karoliina Suonpää & Petri Danielsson

Kriminologia

Rikollisuus ja kontrolli muuttuvassa yhteiskunnassa

Kriminologia

Kustantajan hinta

37,00 

Janne Kivivuori, Mikko Aaltonen, Matti Näsi, Karoliina Suonpää & Petri Danielsson

Kriminologia

Rikollisuus ja kontrolli muuttuvassa yhteiskunnassa

Miksi toiset ihmiset tekevät enemmän rikoksia kuin toiset? Miten köyhyys, ihmisen persoonallisuus ja sosiaalinen kontrolli vaikuttavat rikollisuuteen? Yhteiskunnallisessa keskustelussa kysymykset rikollisuudesta ja turvallisuudesta ovat tulleet yhä tärkeämmiksi.

Miksi toiset ihmiset tekevät enemmän rikoksia kuin toiset? Mistä syystä laittomuudet kasaantuvat joillekin alueille? Miten köyhyys, ihmisen persoonallisuus ja sosiaalinen kontrolli vaikuttavat rikollisuuteen? Millä tavoin rikollisuus on muuttunut ajan saatossa?

Kriminologia tutkii arkaluontoisia ilmiöitä, sillä rikoksen tekijä ei yleensä halua tekoaan muiden tietoon. Myös rikoksen uhri voi pyrkiä mieluiten unohtamaan kokemuksensa. Yhteiskunnallisessa keskustelussa kysymykset rikollisuudesta ja turvallisuudesta ovat kuitenkin tulleet yhä tärkeämmiksi.

Kriminologia vastaa näihin kysymyksiin uusimman tutkimustiedon avulla. Teoksessa tarkastellaan myös uusia rikosuhkia, kuten kyberrikollisuutta ja terrorismia, sekä rikollisuuden ehkäisemisen keinoja. Kuinka voidaan saavuttaa entistä turvallisempi, kansalaisia oikeudenmukaisesti kohteleva yhteiskunta?

”Viime vuosina rikoskäyttäytymisen määrän vertailevaan tutkimukseen on käytetty myös luonnontieteellisiä menetelmiä. Esimerkiksi huumeiden käytöstä jää viemäriverkostoon ja ympäristöön jäämiä, joita mittaamalla voidaan arvioida eroja laittomien huumeiden käytössä esimerkiksi kaupunkien tai eri ajankohtien välillä.”

”Suomessa katuväkivalta on vähentynyt viimeisen 35 vuoden aikana, kun taas työpaikkaväkivalta lähti selvään nousuun 1990-luvulla. Tuolloin turvallisuustilanne heikkeni erityisesti sosiaalitoimen ja terveydenhuollon naisvaltaisilla aloilla, ja samalla myös koetut uhkailut lisääntyivät yleisesti.”

 

Kirjoittajat / toimittajat

Mikko Aaltonen

Mikko Aaltonen, VTT, on kriminologian professori Itä-Suomen yliopistossa. Kuva: Siru Danielsson

Petri Danielsson

Petri Danielsson, VTM, toimii suunnittelijana Helsingin yliopiston Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutissa. Hänen erityisalaansa ovat rikosuhritutkimukset sekä alueelliset erot rikollisuudessa. Kuva Siru Danielsson

Janne Kivivuori

Janne Kivivuori, VTT, on kriminologian professori Helsingin yliopistossa. Kuva Siru Danielsson

Matti Näsi

Matti Näsi, VTT, toimii kriminologian yliopistonlehtorina Helsingin yliopistossa. Hänen tutkimuksensa tarkastelee nuorten rikollisuutta, mediaa ja pelkoja sekä rikollisuuden uusia muotoja.

Karoliina Suonpää

Karoliina Suonpää, VTM, työskentelee Helsingin yliopistossa väitöskirjatutkijana. Hänen tutkimusteemansa keskittyvät vakavaan väkivaltarikollisuuteen ja sen taustatekijöihin.

Tilaa uutiskirje

Etukoodilla -15% normaalihinnoista ja ilmainen toimitus seuraavalle tilaukselle!

Gaudeamus
Scroll to Top