Kirjat

Meghnad Desai

Marxin kosto

Kapitalismin uusi nousu ja valtiokeskeisen sosialismin kuolema

Marxin kosto

Kustantajan hinta

36,00 

Meghnad Desai

Marxin kosto

Kapitalismin uusi nousu ja valtiokeskeisen sosialismin kuolema

Moniko Karl Marxia pilkanneista tai edes häntä jumaloineista on koskaan lukenut hänen tekstejään? Marx ei suinkaan ollut kapitalismin ihailija, mutta hänestä tuli sen etevin tutkija. Meghnad Desain mukaan myös nykyistä globaalistunutta ja säännöstelystä vapautettua markkinataloutta voidaan ja pitääkin analysoida Marxin kehittämin keinoin.

Kirjan tiedot

2008
ISBN 9789524950770
Suomentanut Timo Soukola
Alkuteos: Marx’s Revenge: The Resurgence of Capitalism and the Death of Statist Socialism (2002)
Nidottu
427 sivua
KL 36

Kapitalismin jatkuva elinvoimaisuus 21. vuosisadan alussa on Marxin kosto marxilaisille, kaikille niille, jotka hänen nimissään valehtelivat, petkuttivat, murhasivat ja antoivat perusteetonta toivoa… Meidän täytyy palata Marxiin, jotta voimme ymmärtää kapitalismin vahvuudet ja selvittää sen elinvoimaisuuden salaisuudet. Yhtä välttämätöntä on ymmärtää, miten kapitalismin rajat saavutetaan. 1900-luvun turruttavien kokemusten jälkeen on älytöntä kysellä, milloin nuo rajat tulevat eteen.”

Moniko Karl Marxia pilkanneista tai edes häntä jumaloineista on koskaan lukenut hänen tekstejään? Niin kannattajat kuin kritisoijat voivat yllättyä tiedosta, että Marx ei kannattanutkaan tuotantovälineiden kansallistamista eikä markkinoiden korvaamista keskusjohtoisella suunnittelulla. Hän suositteli vapaakauppaa ja vastusti suojatulleja. Hän ei ajanut yksipuoluejärjestelmää eikä koskaan väittänyt kommunistisen puolueen johtavan proletariaattia. Marx ei suinkaan ollut kapitalismin ihailija, mutta hänestä tuli sen etevin tutkija.

Meghnad Desain mukaan myös nykyistä globaalistunutta ja säännöstelystä vapautettua markkinataloutta voidaan ja pitääkin analysoida Marxin kehittämin keinoin. Itse asiassa juuri kapitalismin voittokulku osoittaa Marxin olleen oikeassa. London School of Economicsin professori ja Britannian parlamentin ylähuoneen jäsen Desai haluaa ärsyttää lukijoitaan mutta myös auttaa heitä ymmärtämään, miksi maailmantalous on globaalistunut.

”Marx yritti tätä aikanaan suhteessa Smithiin ja Ricardoon ja varusti siksi Pääoman alaotsikolla ’poliittisen taloustieteen kritiikki’. Kuka tekisi saman tänään? Meghnad Desain teos ei tähän huutoon vastaa, mutta näyttää kyllä mainiosti syyn sitä huudella.”
Risto Heiskala, HS 16.11.2008

Kirjoittajat / toimittajat

Meghnad Desai

Meghnad Desai on professori London School of Economicsissa.

Saatat myös pitää...

Tilaa uutiskirje

Etukoodilla -15% normaalihinnoista ja ilmainen toimitus seuraavalle tilaukselle!

Scroll to Top