Kirjat

Saana Svärd ja Joanna Töyräänvuori (toim.)

Muinaisen Lähi-idän imperiumit

Kadonneiden suurvaltojen kukoistus ja tuho

Muinaisen Lähi-idän imperiumit

Kustantajan hinta

34,00 

Saana Svärd ja Joanna Töyräänvuori (toim.)

Muinaisen Lähi-idän imperiumit

Kadonneiden suurvaltojen kukoistus ja tuho

Muinainen Lähi-itä on ensimmäisten todellisten suurvaltojen koti. Siellä muotoutuneiden sivilisaatioiden, kuten Sumerin, Assyrian ja Babylonian, perintö on kulkeutunut läpi vuosituhansien tähän päivään asti. Muinaisen Lähi-idän imperiumit kuljettaa aikaan ennen ajanlaskun alkua ja herättää eloon Mesopotamian, Levantin ja Arabian niemimaan yhteiskunnat ja kulttuurit.

Kirjan tiedot

2022
ISBN 9789523451711
Sidottu
296 sivua, värikuvitettu
KL 98.1
Kansi: Jukka Aalto

Vuoden historiateos -kunniamaininta 2022

Muinainen Lähi-itä on ensimmäisten todellisten suurvaltojen koti. Siellä muotoutuneiden sivilisaatioiden, kuten Sumerin, Assyrian ja Babylonian, perintö on kulkeutunut läpi vuosituhansien tähän päivään asti. Alue tunnetaan kirjoitustaidon ja maanviljelyn kehtona, ja sinne johtavat monien nykyisten tieteiden ja taiteiden juuret.

Muinaisen Lähi-idän imperiumit kuljettaa aikaan ennen ajanlaskun alkua ja herättää eloon Mesopotamian, Levantin ja Arabian niemimaan yhteiskunnat ja kulttuurit. Teoksessa kuvataan kiehtovasti elämän eri puolia arjesta, politiikasta, uskonnosta ja taloudesta tieteeseen, taiteeseen, kansallisuuteen ja sukupuolten moninaisuuteen.

Koko historiansa ajan yhteiskunnat kohtasivat sotien, katovuosien, epidemioiden ja ilmastonmuutoksen kaltaisia mullistuksia ja jopa romahtivat kokonaan. Toisaalta viimeaikainen tutkimus on kiinnittänyt huomiota siihen, että yhteiskunnat olivat joustavia ja pystyivät sopeutumaan suurtenkin muutosten edessä.

Kirjoittajat / toimittajat

Saana Svärd

Saana Svärd on muinaisen Lähi-idän tutkimuksen apulaisprofessori ja assyriologian dosentti Helsingin yliopistossa sekä Lähi-idän kulttuurihistorian dosentti Turun yliopistossa. Hänen tutkimusteemansa keskittyvät muinaisen Lähi-idän naisten historiaan ja muinaisten nuolenpäälähteiden analysointiin tietokoneavusteisesti. Kuva: Mika Federley.

Joanna Töyräänvuori

Joanna Töyräänvuori on teologian tohtori ja muinaisen Lähi-idän tutkimuksen dosentti Helsingin yliopistossa. Hänen tutkimusteemansa keskittyvät Lähi-idän myöhäispronssikauden historiaan, myytteihin ja kaunokirjallisuuteen.

Muut kirjoittajat

Rick Bonnie on arkeologian dosentti ja museologian yliopistonlehtori Helsingin yliopistossa. Hänen tutkimuksensa käsittelee museokokoelmia, esinebiografioita, kulttuuriperinnön etiikkaa, dekolonisaatiota ja aistiarkeologiaa.

Aino Hätinen on assyriologian apulaisprofessori Ludwig-Maximilians-Universität-yliopistossa Münchenissä. Hänen keskeisiin tutkimusalueisiinsa kuuluvat assyrialais-babylonialainen uskonto, kaunokirjallisuus ja ennekirjallisuus.

Antti Lahelma on arkeologian dosentti Helsingin yliopistossa. Hänen erityisinä tutkimusaloinaan ovat esihistoriallinen taide, uskontoarkeologia, konfliktiarkeologia, neolitisaatio ja rautakauden Levantin arkeologia. Lahelma on Muinaisen Lähi-idän imperiumit -huippuyksikön varajohtaja.

Marta Lorenzon on arkeologian dosentti Helsingin yliopistossa. Hänen erikoisaloinaan ovat geoarkeologia, rakennusarkeologia ja sosiaalinen antropologia. Hän työskentelee myös digitaalisten ihmistieteiden parissa.

Mikko Luukko on filosofian tohtori Helsingin yliopistossa. Hänen tutkimuksensa on keskittynyt muun muassa uusassyrialaisiin kirjeisiin sekä assyrialaisiin ja babylonialaisiin noituudenvastaisiin rituaaleihin.

Raija Mattila on assyriologian dosentti Helsingin yliopistossa. Hänen erityisalanaan on uusassyrialaisen imperiumin hallinto ja uusassyrialaisen nimistön tutkimus. Mattila on myös toiminut Suomen Lähi-idän instituutin johtajana.

Martti Nissinen on Vanhan testamentin eksegetiikan professori Helsingin yliopistossa. Hän on erikoistunut muinaisen Lähi-idän ja Kreikan profetiaan sekä sukupuolentutkimuksen menetelmien käyttöön Lähi-idän ja Vanhan testamentin tutkimuksessa.

Aleksi Sahala on filosofian tohtori Helsingin yliopistossa. Hänen tutkimuksensa on keskittynyt assyriologian ja kieliteknologian yhdistämiseen. Sahala on myös opettanut sumerin kieltä Helsingin yliopistossa.

Reettakaisa Sofia Salo on teologian tohtori Georg-August-Universität-yliopistossa Göttingenissä. Hänen tutkimusalojaan ovat juudalainen kuningasideologia sekä sen tausta muinaisen Lähi-idän kulttuureissa ja Hesekielin kirja.

Jason M. Silverman on Vanhan testamentin dosentti Helsingin yliopistossa. Hänen erityisalanaan on juudalaisuus persialaisen imperiumin sosiaalisen ja uskonnollisen maailman kontekstissa. Silverman on myös sosiaalitieteelliseen tutkimukseen keskittyvän tutkimusryhmän johtaja Muinaisen Lähi-idän imperiumit -huippuyksikössä.

Kirsi Valkama on teologian tohtori ja Vanhan testamentin yliopistonlehtori Helsingin yliopistossa. Hänen erityisalanaan on Israel–Palestiinan alueen rautakauden arkeologinen tutkimus ja eteläisen Levantin piirtokirjoitukset.

Saatat myös pitää...

Tilaa uutiskirje

Etukoodilla -15% normaalihinnoista ja ilmainen toimitus seuraavalle tilaukselle!

Scroll to Top