Kirjat

Katariina Parhi

Saadaan vähän kamaa

Suomen ensimmäinen huumeaalto ja hoidon pioneerit

Saadaan vähän kamaa -kansi

Kustantajan hinta

32,00 

Katariina Parhi

Saadaan vähän kamaa

Suomen ensimmäinen huumeaalto ja hoidon pioneerit

Saadaan vähän kamaa sukeltaa 1960–70-lukujen Suomeen ensimmäisen huumeaallon mukana. Se kuvaa aikaa, kun hoitojärjestelmä oli vielä lapsenkengissään, lainsäädäntö jäljessä kehityksestä ja yhteiskunta muuttui tavalla, joka kauhistutti.

Kirjan tiedot

Ilmestymisaika 2/2023

ISBN 9789523452176
Nidottu
Noin 250 sivua, kuvitettu
KL 92.74, 59.5673, 37.6
Kansi: Ville Karppanen

1960-luvun lopulla Suomi alkoi väreillä psykedeelisesti. Otsikoissa huumeet olivat ulkomailta tullut uhka, jota vastaan piti taistella. Nuoriso oli juuri keksitty, mutta jo nyt osa heistä putosi yhteiskunnan ulkopuolelle. Huumeilla haettiin jännitystä, kavereiden hyväksyntää ja unohdusta sekä paettiin pahaa oloa.

Saadaan vähän kamaa sukeltaa 1960–70-lukujen Suomeen ensimmäisen huumeaallon mukana. Se kuvaa aikaa, kun hoitojärjestelmä oli vielä lapsenkengissään, lainsäädäntö jäljessä kehityksestä ja yhteiskunta muuttui tavalla, joka kauhistutti. Hoitomuotoja kehitettiin hyvien arvausten perusteella, ja huumeidenkäyttöä hoidettiin terapeuttisten yhteisöjen, antipsykiatrian ja kansanparannuksen keinoin.

Arkistoaineistoon ja haastatteluihin perustuva teos antaa äänen hoidon pioneereille, joiden piti luoda tehokasta hoitoa lähes tyhjästä. Se kuulee myös käyttäjiä, jotka vaihtelivat jazzia kuuntelevista individualisteista tokkuraisiin, kuolemanpelkoisiin tyttöihin ja lääkäreihin. Se tarjoaa tutkimustietoa ajankohtaiseen keskusteluun huumeista, niiden käytön ennaltaehkäisemisestä ja kriminalisoinnista.

sydan-vihrea

Kirjoittajat / toimittajat

Tutustu kirjan tekijöihin ja heidän teoksiinsa.

Katariina Parhi

Katariina Parhi, FT, on tieteiden ja aatteiden historian tutkija Tampereen yliopiston Suomen Akatemian Kokemuksen historian huippuyksikössä.
sydan-vihrea

Tilaa uutiskirje

Etukoodilla -15% normaalihinnoista ja ilmainen toimitus seuraavalle tilaukselle!

Vieritä ylös