Tietokirjailijapalkinnot Arto Mustajoelle ja Pekka Valtoselle

Arto Mustajoki ja Pekka Valtonen
Arto Mustajoen kuva: Veikko Somerpuro, Pekka Valtosen kuva: Alper Sevgör

Palkinnot myönnetään tunnustuksena laajasta ja ansiok­kaasta tietoteostuotannosta.

Arto Mustajoelle ja Pekka Valtoselle on myönnetty Suomen tietokirjailijat ry:n Tietokirjailijapalkinto Helsingin Kirjamessut verkossa -tapahtumassa lauantaina 24.10. Palkinto on tunnustus laajasta ja ansiok­kaasta tietoteostuotannosta. Mustajoki ja Valtonen ovat kirjoittaneet Gaudeamukselle vuosien aikana useita teoksia.

Arto Mustajoki on venäjän kielen emeritusprofessori ja akateemisen maailman moniottelija, jonka uusin kirja Väärinymmärryksiä ilmestyi tänä syksynä. Mustajoelta on aiemmin julkaistu myös kirjoituskokoelma Myrsky vodkalasissa sekä Tieto-Finlandia-ehdokkuuden ja Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon saanut teos Kevyt kosketus venäjän kieleen.

Mustajoki kertoi Väärinymmärryksiä-kirjastaan haastattelussamme aiemmin syksyllä. Lue haastattelu täältä.

Historioitsija ja antropologi Pekka Valtonen on kirjoittanut useita teoksia monipuolisesti eri aihepiireistä, tuoreimpana keväällä 2020 ilmestynyt Pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan hallitsija Rudof II:n erikoislaatuista elämää kartoittava Hullun keisarin hovissa. Valtosen aiempia kirjoja ovat Kosmopoliitteja ja kansallismielisiä, Karibian historia sekä nykyisin e-kirjoina saatavilla olevat Puolen maailman valtias ja Latinalaisen Amerikan historia.

Valtonen avasi Hullun keisarin hovissa –kirjansa teemoja haastattelussamme alkuvuodesta. Lue haastattelu täältä.

Palkintoperustelut

Arto Mustajoki: “raskaan sarjan tiedepoliittinen vaikuttaja, keskustelija sekä hauska tieteen yleistajuistaja”

“Professori emeritus Arto Mustajoki (s. 1948) työskenteli venäjän kielen professorina Helsingin yliopistossa vuosina 1982–2016. Arto Mustajoki ei ole tyytynyt pelkkään akateemiseen vaikuttamiseen. Hän on tuottanut mm. televisio-ohjelmia ja kielioppeja, sanastoja ja oppimateriaaleja, joille on ollut suurta kysyntää. Mustajoki viehättyi mm. tietokonelingvistiikasta jo 1980-luvulla, ja teki ennakkoluulottomasti oppimateriaaleja ”cd-rompuille” kauan ennen digiajan voitonmarssia. Mustajoki on myös suosittu yhteiskunnallinen keskustelija. Vaikeiden aiheiden kaihtamattomuus ja halu vaikuttaa luonnehtivat myös hänen tietokirjatuotantoaan.

Kevyt kosketus venäjän kieleen (Gaudeamus 2012) perustuu Mustajoen ja hänen kollegoittensa omiin havaintoihin. Hän sai tästä teoksesta tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon vuonna 2013. Myrsky vodkalasissa: kirjoituksia Suomesta, Venäjästä ja elämästä (Gaudeamus 2016) on tilinpäätös, ja osoitus, ettei ihan jokaista myrskyä kannata pelätä suhteettomasti.  Viimeisin teos Väärinymmärryksiä – Miten voisimme puhua ja kuunnella paremmin (Gaudeamus 2020) on sukellus uuteen vaiheeseen ja entistäkin universaalimpaan aiheeseen. Sen voi nähdä jatkumona 2007 ilmestyneelle Tutkijan arkipäivän etiikka -teokselle (Henriikka Clarkeburnin kanssa, Vastapaino 2007.

Arto Mustajoki on raskaan sarjan tiedepoliittinen vaikuttaja, keskustelija sekä hauska tieteen yleistajuistaja. Hän on raivannut puoli vuosisataa tietä suomalaiselle Venäjän-tuntemukselle ja herättänyt vastakaikua akateemisena moniottelijana, jonka tietokirjallinen tuotanto on korkeatasoista ja ihmisläheistä.”

Pekka Valtonen: “taitava kirjoittaja ja monipuolisesti sivistynyt historioitsija ja yhteiskuntatieteilijä”

“Pekka Valtonen (s. 1957) on filosofian tohtori, historioitsija ja antropologi. Hän on Latinalaisen Amerikan tutkimuksen ja historian dosentti Helsingin ja Tampereen yliopistoissa. Valtonen on toiminut lisäksi lehtorina Helsingin yliopistossa ja myös professorina Tampereella ja Jyväskylässä. Valtosella on myös kokemusta kehitysmaahankkeiden konsulttina ja evaluoijana. 2010-luvun alusta hän on keskittynyt ennen kaikkea tietokirjoittamiseen.

Valtosen laadukas tuotanto on temaattisesti harvinaisen laaja. Hänen on tehnyt kirjoja alkuperäisväestön ja maatyöläisten suhteista, Euroopan ja Latinalaisen Amerikan historiasta sekä suomalaisesta 1900-luvun aatehistoriasta. Esimerkkeinä voi mainita teokset Latinalaisen Amerikan historia (Gaudeamus 2001), Karibian historia (Gaudeamus 2017), Puolen maailman valtias – Kaarle V:n 1500-luku ja Euroopan mahdin synty (Gaudeamus 2015), Kosmopoliitteja ja kansallismielisiä — Aatteiden kamppailu sotienvälisessä Suomessa (Gaudeamus 2018), Hullun keisarin hovissa. Alkemisteja, tähtitieteilijöitä ja taiteilijoita Rudolf II:n Prahassa (Gaudeamus 2020).

Valtonen on avannut kirjoillaan suomalaisille lukijoille perusteellisia näkemyksiä historiaan, erityisesti meillä vähän tunnettuihin aiheisiin ja alueisiin. Hän on taitava kirjoittaja ja monipuolisesti sivistynyt historioitsija ja yhteiskuntatieteilijä  tietokirjailija, jota on vaikea voittaa tietovisailuissa.”

Tietokirjailijapalkinnot jakoivat Suomen tietokirjailijat ry:n puheenjohtaja Markku Löytönen ja varapuheenjohtaja Tuula Uusi-Hallila. Muut palkinnonsaajat ovat Reijo Heikkinen, Kristiina Koivunen ja Sirkka-Liisa Ranta. Suomen tietokirjailijat ry:n palkinnot rahoitetaan Kopioston keräämillä tekijänoikeuskorvauksilla.

Gaudeamus onnittelee lämpimästi palkinnonsaajia!

Verkkokauppaan >>

Laita hyvä kiertämään: