Liisa Tuovinen ym. (toim.): Saanko olla totta?

Pitäisikö huolestua, jos oma poika haluaa pukeutua mekkoon? Kuinka suhtautua sukupuoli-identiteettiään etsivään nuoreen koulumaailmassa? Mitä ajatella, kun perheenjäsen tai työtoveri ”tulee ulos kaapista”? Mitä tarkoittaa sukupuolen korjaaminen? Voiko seksuaalista suuntautumista muuttaa?

Saanko olla totta? on kirja niille, jotka työssään kohtaavat ihmisiä ja vaikuttavat näiden selviytymiseen arkielämässä ja elämän kriiseissä. Se on myös kirja niille, jotka etsivät apua oman sukupuolensa tai seksuaalisuutensa ymmärtämiseen, sekä näiden etsijöiden omaisille ja läheisille.

Teos tarjoaa käytännöllisiä ja teoreettisia näkökulmia siihen, mikä on tarpeellista tietoa ja taitoa sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuutta kohdattaessa. Miten auttamistyön ammattilainen voi tunnistaa vähemmistöihin kuuluvan erityiset tarpeet, ja miten opettaja, pappi, lääkäri tai psykoterapeutti voi tietoisesti tai huomaamattaan helpottaa tai vaikeuttaa kohtaamansa ihmisen olemista? Teos sisältää myös sateenkaari-ihmisten omia selviytymistarinoita, jotka kertovat autetuksi tulemisen epävarmuudesta, tuskasta, ilosta ja onnesta.

Saanko olla totta? on kaivattu perusteos kasvatus-, sosiaali- ja terveydenhuoltoalojen ammattilaisille ja opiskelijoille, kirkon työntekijöille sekä muille, jotka kohtaavat ja pohtivat sukupuolen ja seksuaalisuuden kysymyksiä.

Verkossa

» http://www.kansanuutiset.fi/uutiset/kotimaa/2488719/opettajilla-on-suuri-merkitys-nuoren-seksuaalisessa-kehityksessa
» http://ranneliike.net/teema/saanko-olla-totta—uusi-kirja-sukupuolen-ja-seksuaalisuuden-moninaisuudesta?cid=2&aid=5269

Sisällys

Jussi Nissinen: Luottamuksen rakentuminen moninaisuutta kunnioittaen

I Kertomuksia elämästä, joka on

Kersti Juva: Tehottoman hoidon ansasta täyteen elämään
Olli Stålström: Syrjittynä oleminen opetti ja vahvisti
Tiia Aarnipuu: Oikeus itse määritellä ongelma ja tavoite
Pauli Löija: Kun torjunnan muuri murtuu ja oikea diagnoosi löytyy
Johannes: Pitkä tie kohti oman itsen hyväksymistä
Seija Vilén & Anna Kortesalmi: Avoimen ja asiantuntevan terapian tarjoama tuki
Outi Hannula: Epävarmuudesta luottamukseen
Jaska: Hoitavia ja hoitamattomia kokemuksia
Risto: Kanssamatkustajana masennuksessa
Aukust: Sukupuoli ei sijaitse sukupuolielimissä
Johanna: Nuoren etsintä ja bi-elämän vaikeus vailla tukea
Terhi: Intersukupuolisen ihmisen tie
Arja Tuunela: Rohkeus pyytää ja antaa apua
Mikko Autio: Nelikymppinen luokanopettaja Pohjanmaalta

II Tietoa, ajatuksia, kritiikkiä

Leena Nissinen: Myötäeläminen ja voimavarat
Johannes Myyrä: Psykoanalyysia ihan homona
Matti Hyrck: Inhimillinen seksuaalisuus jumalallisena ongelmana
Katja Kurri: Terapeuttien hämmennys homo-, lesbo-, bi- ja transparien kanssa
Maarit Huuska: Sukupuolen monimuotoisuuden ammatillinen kohtaaminen
Juha Kilpiä: Opettaja seksuaalisen ja sukupuolisen moninaisuuden äärellä
Arja Penttinen: Pappi ja sateenkaarikansa
Katrina Lumikallio: Konversioideologiat Suomessa
Jack Drescher: Seksuaalisuuden muutosterapioista

III

Liisa Tuovinen: Henkinen ja hengellinen väkivalta ja seksuaalinen toiseus

*

331 Sanasto
333 Lisälukemista ja hyödyllisiä www-osoitteita
334 Liite
336 Kirjallisuus
349 Kirjoittajat
Ihmisen syvimpiä tunteita on tulla oikein nähdyksi, ei niinkään hyvänä tai pahana vaan ennen kaikkea totena, että joku voisi katsoa minua tarkasti, kuulla minua ja tulla minua kohti. Kaikkein tärkeintä on, että siinä hetkessä voin avata itsestäni sen, mikä on totta ja minulle olemassa. Muuten olen vaarassa kadota – ensiksi muilta ja sitten ehkä myös itseltäni. – Martti Lindqvist

*

Kirjan toimittajat

Liisa Tuovinen Rovasti, kirkon ennakoivan perhetyön, parisuhdetyön ja ihmissuhdetaitojentaitojen kurssien uranuurtaja, Yhteys-liikkeen perustajajäsen, toimittanut teoksen Synti vai siunaus (2003, yhdessä Martti Nissisen kanssa).
Olli Stålström YT (lääketieteen sosiologia) Kuopion yliopisto, Setan periaateohjelman kokoaja 1976. Toimittanut teokset Rakkauden monet kasvot (1984, yhdessä Kai Sieversin kanssa) ja Aids asiallisesti (1987) sekä julkaissut väitöskirjan Homoseksuaalisuuden sairausleiman loppu (1997).
Jussi Nissinen Sosiaalipsykologi, psykoterapeutti (VET), Setan perustajajäsen, Sexpon toiminnanjohtaja, toimittanut teoksen Hetero-olettamuksesta moninaisuuteen (1997, yhdessä Jukka Lehtosen ja Maria Socadan kanssa).
Jorma Hentilä Toimittaja, toiminut Alkoholipolitiikka-lehden ja Nordisk Alkohol- och narkotikatidskriftin päätoimittajana, vastannut Stakesin sosiaali- ja terveysalan ammattikirjallisuuden julkaisemisesta. Julkaissut teoksen Max Rand – syntynyt eurooppalaiseksi (1997, yhdessä Hannu Pöppösen kanssa).

Elämäntarinat

Olli Stålström 66-vuotias tietokirjailija, Kallion seurakuntaneuvoston jäsen vuodesta 2011, FinnQueerin toimittaja, rakkaussuhteessa miehen kanssa.
Kersti Juva 62-vuotias suomentaja, FM, taiteilijaprofessori, rekisteröidyssä parisuhteessa.
Arja Tuunela 58-vuotias diakonissa, on itse saanut terapiaa ja nyt antaa ammattiapua toisille, ekumeenisen Yhteys-liikkeen lähimmäisverkoston yhteyshenkilö.
Johannes 46-vuotias teologi, palvellut seurakuntia monissa tehtävissä, perheenisä.
Mikko Autio 46-vuotias luokanopettaja Helsingistä, rakkaussuhteessa miehen kanssa.
Pauli Löija 45-vuotias teologian maisteri ja homoaktivisti. Ei saanut töitä teologina kirkossa, koska ei suostunut salaamaan suuntautumistaan.
Anna Kortesalmi 44-vuotias vapaa kirjailija ja toimittaja, runoilija, ohjaaja, ihmisoikeusaktivisti, rakkaussuhteessa naisen kanssa.
Outi Hannula 41-vuotias yhteiskuntatieteiden maisteri, järjestötyöntekijä, Setan puheenjohtaja vuodesta 2009, rakkaussuhteessa naisen kanssa.
Seija Vilén 40-vuotias vapaa kirjoittaja, kirjallisuustieteen opiskelija. Kirjoittanut mm. romaanin Mangopuun alla (2009), rakkaussuhteessa naisen kanssa.
Tiia Aarnipuu 36-vuotias tietokirjailija, entinen Vasemmistoliiton kaupunginvaltuutettu, rakkaussuhteessa transmiehen kanssa. Kirjoittanut teokset Sateenkaariperheen ABC-kirja (2000), Trans: Sukupuolen muunnelmia (2008). Sinivalkoisissa höyhenissä: Suomalainen drag (2010).
Terhi 31-vuotias tähtitieteen opiskelija. Joutuu jatkuvasti hakeutumaan hoitoihin intersukupuolisuuden hoitovirheiden vuoksi. Kokeilee uusia asioita, suunnittelee tulevaa.
Risto 34-vuotias yhteiskuntatieteiden jatko-opiskelija, joka on elänyt rakkaussuhteessa miehen kanssa, Suomen maaseudulla.
Jaska 33-vuotias herätysliiketaustainen hoiva-alan työtekijä pohjoisesta, rakkaussuhteessa miehen kanssa.
Aukust 25-vuotias teollisen muotoilun opiskelija Pohjois-Suomesta, korjattu naisesta mieheksi, rakkaussuhteessa toisen transmiehen kanssa.
Johanna 25-vuotias kuntoutustuella elävä, koulukodissa kasvanut ja ammattikoulussa opiskellut nainen Pohjois-Suomesta, etsinyt mies- ja naissuhteita.

Artikkelien kirjoittajat

Leena Nissinen Erikoissairaanhoitaja, psykoterapeutti, kognitiivis-analyyttinen terapia, kirjoittanut teoksen Auttamisen rajoilla (2009).
Johannes Myyrä Koulutuspsykoanalyytikko (IFPS), Oulun yliopisto (Kotu), Lapin yliopisto (koulutus- ja kehittämispalvelut).
Matti Hyrck TT, dosentti, koulutuspsykoanalyytikko, Therapeia-säätiö.
Juha Kilpiä seksuaalipedagogi (NACS), seksuaalikasvatuksen ja -terveyden opettaja toisen asteen oppilaitoksissa, kouluttaja, työnohjaaja.
Katja Kurri PsT, psykoterapian erikoispsykologi (YET) Suomen Mielenterveysseura, Koulutuskeskus, Psykoterapiaklinikka.
Maarit Huuska Sosiologi ja johtava sosiaalityöntekijä, Setan Transtukipiste, jäsen yhdistyksessä The World Professional Association for Transgender Health WPATH.
Arja Penttinen Diakoniapappi, Lohjan seurakunta, Yhteys-liikkeen aktiivi.
Katrina Lumikallio YTM, Jyväskylän yliopisto (naistutkimus, queer-tutkimus), Yhteysliikkeen sihteeri 2008–2010, FinnQueerin toimittaja.
Jack Drescher Psykiatri, koulutuspsykoanalyytikko, toiminut APA:n hlb-työryhmän puheenjohtajana 2000–2006, DSM-V-luokituksen hlbt-luokittelukomitean jäsen (julkaistaan vuonna 2012), kirjoittanut mm. teoksen Psychoanalytic Therapy and the Gay Man (1998) sekä homoseksuaalisuutta käsitteleviä osioita hakuteokseen Comprehensive Textbook of Psychiatry (2005 ja 2009).

Laita hyvä kiertämään: