Mai Allo: Uusiin sfääreihin (4/2021)

Suomessa tehdään ensiluokkaista ilmakehätutkimusta. Pienen ydinryhmän ympärille on vuosien saatossa kasvanut monitieteinen yhteisö, joka tutkii maapallon ja ilmakehän muodostaman järjestelmän toimintaa. Tutkijoiden uupumaton uurastus niin kenttätyön kuin teoriankin parissa on ollut avain menestykseen.

Uusiin sfääreihin kertoo ilmakehätutkimuksen ja sen pioneerien vaiheikkaan tarinan. Samalla nousee esiin perustutkimuksen merkitys uuden teknologian synnyssä ja eksaktien luonnontieteiden asema työn kulmakivenä. Pääosassa on tutkijoiden arki iloineen, suruineen ja sattumuksineen. Miksi liitutaulu on joskus fyysikolle tietokonetta tärkeämpi?

Tulevaisuuteenkin tähytään. Millaisia uusia sovelluksia on luvassa? Mitä mahdollisuuksia tarjoaa mittausasemaverkoston laajentaminen Kiinaan? Entä miksi vuonna 2020 alkanut koronapandemia saattaa osoittautua tärkeäksi ilmakehätutkimukselle?

Teos on uudistettu, laajennettu ja ajanmukaistettu laitos vuonna 2016 julkaistusta kirjasta Yhdessä ilmakehässä.

Kirjoittaja

Mai Allo, VTL, LuK, on akateeminen sekatyöläinen. Hänen teoksensa Yhdessä ilmakehässä (SKS, 2016) sai tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon vuonna 2017.

Laita hyvä kiertämään: