Hanna Mattila (toim.) Vähemmän lihaa

9789524953887

Jos söisimme vähemmän lihaa ja enemmän kasviksia, olisimme terveempiä. Lihantuotanto myös kuormittaa ympäristöä ja lämmittää ilmakehää. Miksi tieto lihan haitallisuudesta ei vielä näy lautasillamme?

Ruoka on vahva osa identiteettiä – olemme sitä, mitä syömme. Maut, tuoksut, suutuntumat ja grillin tirinät luovat voimakkaita mielikuvia. Lihansyöntiin liittyy paljon perinteitä, jotka ovat osa suomalaista ruokakulttuuria. Avain muutokseen löytyy ennen kaikkea uudenlaisesta ruokaympäristöstä, joka ulottuu kodeista kouluihin ja marketeista huippumenuihin.

Vähemmän lihaa ei syyllistä ketään lihansyömisestä vaan kannustaa löytämään kasviksista parhaat puolet ja kokeilemaan myös muita proteiininlähteitä. Piileekö ratkaisu viljoissa, sienissä vai jopa hyönteisissä? Kuinka paljon tuotekehittäjät vaikuttavat tulevaisuuden ruokaamme? Voiko verotuksella ohjata kuluttajien ostopäätöksiä? Paraneeko ruoantuotannon omavaraisuus lihantuotantoa vähentämällä?

Markkinoille ilmestyy koko ajan uusia, houkuttelevia ja ravitsevia vaihtoehtoja lihalle, joten matka kohti maltillisen lihankulutuksen Suomea on jo alkanut.

Sisällys

Toimittaja

Mattila_Hanna2
Hanna Mattila (MMM) työskentelee kiertotalouden asiantuntijana Sitralla.

 

 

 

 

 

 

 

 

Muut kirjoittajat

Mikael Fogelholm, ETT; ravitsemustieteen professori, Helsingin yliopisto
Anu Hopia, ETT; elintarvikekehityksen professori, Turun yliopisto
Juha-Matti Katajajuuri, DI; asiakas- ja tiimipäällikkö, vanhempi tutkija, Luonnonvarakeskus (Luke)
Hannele Kulanko, tuotekehityssuunnittelija, HYY Ravintolat
Heikki Lehtonen, TkT; professori, Luonnonvarakeskus (Luke)
Outi Luukkonen, kehityskoordinaattori, HYY Ravintolat
Johanna Mäkelä, VTT; professori, Opettajankoulutuslaitos, Helsingin yliopisto
Mari Niva, FT; yliopistotutkija, dosentti, Kuluttajatutkimuskeskus, Helsingin yliopisto
Marja-Leena Ovaskainen, ETT; erikoistutkija, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
Pasi Pohjolainen, FM; tutkija, Tulevaisuuden tutkimuskeskus, Turun yliopisto
Hannele Pulkkinen, KTM; tutkija, Luonnonvarakeskus (Luke)
Helmi Risku-Norja, MMT; erikoistutkija, Luonnonvarakeskus (Luke)
Petri Tapio, MMT; professori, Tulevaisuuden tutkimuskeskus, Turun yliopisto

Laita hyvä kiertämään: