Metsän salaiselle elämälle tiedonjulkistamisen valtionpalkinto

Palkinnon vastaanottivat teoksen toimittajista Aino Juslén, Eeva-Liisa Hallanaro ja Terhi Ryttäri.

Teos on valittu myös Vuoden luontokirjaksi 2016.

Eeva-Liisa Hallanaron, Saija Kuuselan, Aino Juslénin ja Terhi Ryttärin toimittamalle Metsän salainen elämä -teokselle (Gaudeamus 2016) on myönnetty vuoden 2017 tiedonjulkistamisen valtionpalkinto.

Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnot myönnetään tieteellisen, taiteellisen ja teknologisen tiedonvälityksen alalla tehdystä merkittävästä tiedonjulkistamistyöstä, joka on lisännyt kansalaisten tietämystä ja antanut virikkeitä yhteiskunnalliselle keskustelulle.

Metsän salainen elämä on kokoelma yllättäviä ja hauskoja kertomuksia metsän hiljaisten ja niitä työkseen tutkivien ihmisten elämästä. Yksi sen viesteistä on, että mitättömimmätkin otukset ovat tärkeitä metsäekosysteemin tasapainolle ja osa luonnon monimuotoisuutta. Teoksessa eteen aukeaa pienten ja piilottelevien eliöiden ihmeellinen maailma ja tutuiksi tulevat esimerkiksi loispistiäiset, limasienet, sääsket, lepakot sekä monenkirjavat lahottajat.

Palkintoperusteluita:

“Kirjan tekijäjoukkoon kuuluu viitisenkymmentä kirjoittajaa. Eeva-Liisa Hallanaron, Saija Kuuselan, Aino Juslénin ja Terhi Ryttärin taitavan toimittamisen ansiosta teksti on kuitenkin yhtenäistä ja kirja muodostaa eheän kokonaisuuden. Kirjaa täydentää kauniit valokuvat, selkeät grafiikat sekä hauskat sarjakuvat.”

Tiedonjulkistamisen valtionpalkintoja myönnettiin yhteensä kuusi. Lisäksi myönnettiin kaksi elämäntyöpalkintoa.

 

Laita hyvä kiertämään: