Annamari Vänskä: Muodikas lapsuus

Lastenvaatteet ja lapsia esittävät kuvat herättävät aikuisissa voimakkaita tunteita. Meillä on selkeät näkemykset siitä, millaiset lastenvaatteet tai lapsia esittävät kuvat ovat sopivia ja millaiset puolestaan altistavat lapset hyväksikäytölle. Teos on palkittu Vuoden tiedekirja 2013 kunniamaininnalla.

Kulttuurissamme vallitsee voimakas ristiriita. Tuotteita valmistavat ja markkinoivat yhtiöt käsittelevät lapsia kuin pieniä kuluttajia, jotka tietävät mitä haluavat ja osaavat tehdä ostopäätöksiä. Muualla yhteiskunnassa lapset taas halutaan nähdä lapsenomaisina ja ”viattomina”.

Muodikas lapsuus tarkastelee lasten muotimainontaa. Miten kuvien edessä tunnettu huoli lasten hyväksikäytöstä on syntynyt historiallisesti? Miten lasten viattomuuden ja seksuaalisuuden välinen ambivalenssi on ymmärrettävä? Miten lastenkin muotimainonta leikkii tällä ambivalenssilla? Miten halu ja katsominen hahmottuvat lasten muotimainonnassa? Teoksessa kurkistetaan myös kuvien taakse lapsimallien työhön.

”(…) oman ulkonäön hoitamisesta ja ruumiin tyylittelystä muotivaattein on tullut yhä keskeisempi osa nuorten elämää. Menestyksen salaisuus löytyy yhä useammin ruumiin pinnalta kuin henkisistä kyvyistä: nuorten mielestä ihon tulee olla kaunis, finnejä ei saa olla, hiusten on oltava hyvin leikatut, vaatteiden muodikkaat sekä ruumiin sopivan kokoinen ja muotoinen.”

Kirjoittaja

Annamari Vänskä, FT, on visuaalisen kulttuurin tutkija, joka työskentelee muodin tutkimuksen instituutissa Tukholman yliopistossa.

Laita hyvä kiertämään: