Teemu Tammikko: Vihalla ja voimalla

Turun puukotukset, polttopulloiskut vastaanottokeskuksiin, vihanpurkaukset sosiaalisessa mediassa – väkivallalla ja sen uhalla yritetään vaikuttaa politiikkaan myös demokratian mallimaana pidetyssä Suomessa.

Poliittinen väkivalta on monikasvoinen ja -muotoinen ilmiö: tekijät vaihtelevat yksittäisistä henkilöistä kansainvälisesti organisoituihin järjestöihin, ja se voi ilmetä niin lievinä uhkauksina kuin ihmisuhreja vaativina terrori-iskuinakin. Kokonaisuuden ja eri esiintymismuotojen hahmottaminen on välttämätöntä, jotta poliittista väkivaltaa voitaisiin ehkäistä.

Vihalla ja voimalla seuraa ilmiön jälkiä selvittääkseen, millä tavoin se ilmenee nykypäivänä, ketkä sitä harjoittavat ja mitkä taustatekijät siihen vaikuttavat. Teoksessa punnitaan polttavan ajankohtaisia kysymyksiä, kuten vihapuheen kanavoitumista väkivallanteoiksi, hyvinvointivaltion rapautumisen yhteyttä ääriliikkeiden nousuun sekä median roolia kiristyvässä yhteiskunnallisessa ilmapiirissä. Onko mahdollista erotella toisistaan ”hyvä” ja ”paha” poliittinen väkivalta?

Sisällys

Teemu Tammikko. Kuva Studio Andi.

Kirjoittaja

Teemu Tammikko (ent. Sinkkonen), YTT, on vanhempi tutkija Ulkopoliittisessa instituutissa. Hän on tutkinut erityisesti poliittista väkivaltaa, terrorismia ja protestiliikkeitä sekä terrorismin ja väkivaltaisen ekstremismin torjuntaa Euroopassa. Tammikko on myös työskennellyt tarkkailijana Euroopan unionin operaatiossa Georgiassa ja poliittisena analyytikkona puolustusvoimissa osana EUFOR-operaatiota Bosnia ja Hertsegovinassa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Laita hyvä kiertämään: